Ένας πατέρας με νοητική στέρηση, που κατηγορούνταν ότι προκάλεσε σωματικές βλάβες εις βάρος της κόρης του, επίσης με νοητική στέρηση και η οποία έφυγε από την ζωή, ένα εγγόνι, επίσης με νοητική στέρηση και σοβαρό πρόβλημα αυτισμού, μια μητέρα επίσης με νοητική στέρηση και ένας ακόμη γιός με την ίδια πάθηση…
Όλα αυτά συνθέτουν το παζλ της οικογενειακής τραγωδίας, που αναδείχθηκε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, που έκρινε ένοχο τον 69χρονο πατέρα για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή απειλή και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, χωρίς αναστολή, χωρίς μετατροπή και χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ο 69χρονος πατέρας, που εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, καθώς φέρεται να δήλωσε, ότι βρισκόταν στο σπίτι, αφού μεγαλώνει το 7χρονο εγγόνι του, που πάσχει από νοητική στέρηση και αυτισμό, επρόκειτο να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην φυλακή.
Ο 69χρονος κατηγορούνταν πως από τις 23 Απριλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε χτυπήσει επανειλημμένα στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια την ενήλικη κόρη του, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει μώλωπες. Ειδικότερα κατηγορούνταν ότι στις 28 Αυγούστου του 2018 είχε προκαλέσει στην κόρη του κακώσεις και αιματώματα στο πρόσωπο, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους πολλαπλούς μώλωπες και εκχυμώσεις στο πρόσωπο και στον αριστερό βραχίονα. Επίσης κατηγορούνταν πως την είχε απειλήσει ότι θα της έσπαζε το κεφάλι, θα της μαύριζε και τα δύο μάτια και θα της έσπαζε τα χέρια και τα πόδια.
Η κόρη θύμα της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης έφυγε από την ζωή στα 41 της χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018.
Η γειτόνισσα
Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη χάρη στην επιμονή μιας γειτόνισσας, που κατάγγειλε στις αρμόδιες αρχές τι γινόταν στο σπίτι, όπου ακούγονταν πολύ συχνά φωνές και κραυγές. Η 41χρονη πριν φύγει από την ζωή από σχιζοφρενική διαταραχή και ανακοπή καρδιάς, νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική. Η άτυχη κοπέλα παρακολουθούσε επί σειρά ετών μαθήματα σε ειδικό σχολείο, ενώ ειδικό σχολείο παρακολουθεί και ο 7χρονος γιός της με νοητική στέρηση, που αντιμετωπίζει και πρόβλημα αυτισμού, ενώ παρακολουθείται και από λογοθεραπευτή.
Καταπέλτης κατά του κατηγορούμενου ήταν ο εισαγγελέας, που τόνισε πως αντί να βοηθηθεί η κοπέλα από τον πατέρα της, αυτός της συμπεριφερόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συμπεριφορά του ήταν διαρκής, εξακολουθητική και εις βάρος και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα διαμεσολάβησης, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην γειτόνισσα, που τόλμησε να καταγγείλει τι γινόταν. Ο εισαγγελέας άφησε αιχμές κατά των κοινωνικών υπηρεσιών, ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου, καθώς πρόκειται, όπως ανέφερε, για έναν άνθρωπο χαμηλού νοητικού επιπέδου με απάνθρωπη συμπεριφορά, ωστόσο πρότεινε να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός λόγω της νοητικής του στέρησης.
Η συνήγορος υπεράσπισης του 69χρονου ζήτησε να κριθεί κατηγορούμενος με βάση την κλινική εικόνα όλης της οικογένειας και τόνισε ότι επειδή καταγγέλθηκε από την γειτόνισσα και για άλλα αδικήματα, αναγκάστηκε να κλείσει την 41χρονη σε ψυχιατρική κλινική, όπου την έδεναν χειροπόδαρα… Τόνισε ακόμη ότι η μάρτυρας κατηγορίας γειτόνισσα δεν είδε τον πατέρα να χτυπάει την κόρη του, άκουγε μόνο, ενώ ανέφερε πως δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία οι απειλές στην κόρη, ούτε ότι ο 69χρονος την χτύπησε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιον με βάση όσα άκουγε η γειτόνισσα», πρόσθεσε η συνήγορος υπεράσπισης, που χαρακτήρισε εντελώς ελαφριές τις σωματικές βλάβες ου προκλήθηκαν στην κόρη.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναγνώρισης μειωμένου καταλογισμού στον 69χρονο, ενώ αποφάσισε να παραπεμφθεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου προς περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες και άλλων προσώπων.

e-thessalia.gr