Στα 120 ανέρχονται τα αδέσποτα σκυλιά που μέσα στο 2018 κατάφεραν μέσω του Καταφυγίου του Δήμου Βόλου να βρουν δική τους στέγη και οικογένεια.
Ο αριθμός των υιοθεσιών αδέσποτων μέσω του δημοτικού καταφυγίου είναι αυξανόμενος κάθε χρόνο και σε αυτό ποντάρει ο δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πόλη.
Στο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων στις Γλαφυρές φιλοξενούνται σήμερα περί τα 70 αδέσποτα. Σημαντικό είναι ότι προσφάτως εξασφαλίστηκε άδεια για τη φιλοξενία και κουταβιών, που ασυνείδητοι εγκαταλείπουν στους δρόμους ή ακόμη χειρότερα πετούν στα σκουπίδια.
Στο καταφύγιο γίνεται συστηματική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, τόσο μέσω στειρώσεων για τον έλεγχο και περιορισμό του πληθυσμού τους, όσο και μέσω προγραμμάτων εμβολιασμών και αντιμετώπισης ασθενειών για την ευζωία των ζώων που με υπαιτιότητα των ανθρώπων βρέθηκαν στον δρόμο.
Συνολικά μέσα στο 2018 έγιναν 500 περισυλλογές, 400 στειρώσεις ζώων και 470 εμβολιασμοί. Εγιναν επίσης 400 τσιπαρίσματα αδέσποτών και επιπλέον 250 σε δεσποζόμενα των οποίων οι ιδιοκτήτες ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά την απαιτούμενη σήμανση των ζώων τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Στις 144 ανέρχονται και οι θεραπείες που χορηγήθηκαν σε αδέσποτα για ασθένειες ή αντιμετώπιση τραυμάτων. Ομως το σημαντικότερο είναι η πολιτική υιοθεσιών αδέσποτων που δείχνει να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος ανάμεσα στους δημότες, που προτιμούν να υιοθετήσουν μια αδέσποτη ψυχή από το να αγοράσουν ένα ζωάκι από pet shop.
Οι υιοθεσίες έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα ιδίως μετά τον Αύγουστο οπότε και λειτούργησε σελίδα του καταφυγίου αδέσποτων στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Βόλου. Πλέον στόχος είναι η ευαισθητοποίηση κι άλλων πολιτών προκειμένου να σταματήσουν να υπάρχουν στους δρόμους νέες γενιές αδέσποτων.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η «είσοδος» με ενημερωτικά προγράμματα μέσα στα σχολεία, αλλά και η δημιουργία σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Ομάδα Βόλου ενός Δικτύου Εθελοντών, οι οποίοι θα πηγαίνουν όποτε μπορούν στο καταφύγιο και θα συμβάλλουν στη φροντίδα τους, προσφέροντάς τους έστω και μία βόλτα έξω από τα κλουβιά.
Παράλληλα, παρεμβάσεις γίνονται και για την ίδια την αναβάθμιση του Καταφυγίου. Εχουν επισκευαστεί εξ ολοκλήρου όλα τα κλουβιά και στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η διαμόρφωση και του εξωτερικού χώρου προκειμένου να είναι ελκυστικός για τους επισκέπτες.

taxydromos.gr