Σε νέα θέση μετακινήθηκε η κινητή μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας του Δήμου Τρικκαίων. Από την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 το βανάκι μετακινήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου, από τον υπαίθριο χώρο του νοσοκομείου. Στόχος, να μετρήσει την ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία στην περιοχή, ειδικά σε μια περιοχή με συγκέντρωση πολιτών.
Το συγκεκριμένο όχημα ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Τρικκαίων με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τον Δεκέμβριο του 2018, με τη συμβολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ΕΕΑΕ). Αυτή, η ΕΕΑΕ δηλαδή, ουσιαστικά αποτελεί τον επιστημονικό εταίρο της απόφασης του Δήμου Τρικκαίων, να μετρά συνεχώς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Προηγήθηκε, το 2015, η εγκατάσταση τεσσάρων σταθερών μονάδων μέτρησης σε Δημαρχείο, ΔΕΥΑΤ, Νοσοκομείο, Ε ΚΑΠΗ. Ακολούθησε η χειροκίνητη μέτρηση επίγειων σταθμών εκπομπής ακτινοβολίας, τον Φεβρουάριο του 2019. Αυτή η μέτρηση έγινε από το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αρμόδιο επιστημονικό υπεύθυνο, τον καθηγητή κ. Κώστα Κάππα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων https://paratiritirioemf.eeae.gr/index.php?lang=el και είναι διαθέσιμα για τον καθένα.
Η συγκεκριμένη μονάδα ανά τακτά διαστήματα θα εγκαθίσταται σε δημόσιους χώρους, ειδικά σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών, προκειμένου να προβαίνει στις αντίστοιχες μετρήσεις.
Ο Δήμος Τρικκαίων με τη χρήση και συνδρομή της επιστήμης, των σχετικών μετρήσεων και των δεδομένων, συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, για τα θέματα της ακτινοβολίας.