Όταν ξεκινούσε την ανάπτυξη και την εφαρμογή της καινοτόμου αγροτικής του τεχνολογίας, δεν φανταζόταν ότι μέσα σε τρία χρόνια θα παρουσιαζόταν ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας πετυχημένης startup και θα ανέλυε συνταγές επιτυχίες σε πάνελ συνεδρίων όπως αυτό του Economist.

Από πολλούς θεωρείται ο νεότερος Έλληνας εφευρέτης, καθώς βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους του πλανήτη κάτω των 30 ετών.

Η εταιρεία που δημιούργησε κατόρθωσε να αποσπάσει μια σημαντική βράβευση από τη Nissan, ως μια από τις 19 startups που αλλάζουν τον κόσμο καθώς και να τιμηθεί από το Ισραήλ με το πρώτο βραβείο καινοτομίας.

O Βαγγέλης Καραθάνος, από τα Τρίκαλα,  είναι μόλις 21 ετών και άποψή του αποτελεί ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά βασίζεται σε πρότυπα, εμπειρίες και μοντέλα σκέψης.

Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε από τη δική του προσωπική εμπειρία καθώς η καταγωγή και το υποβαθρο της οικογένειας του αποτέλεσε τη βάση μιας ιδέας που ανέβασε απότομα την εξέλιξή του.

«Μπορεί να μην είμαστε αγροτική οικογένεια, αλλά κατάγομαι από μια περιοχή αγροτική. Είχα παππού ο οποίος ήταν γεωπόνος, έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε καλλιέργειες οπότε ήξερα τα προβλήματα των αγροτών και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Ξέρω τι είναι να χάσεις όλη σου την περιουσία σε μια βραδιά από ένα χαλάζι, από μια βροχή ή ακόμα χειρότερα από μια ασθένεια», επισημαίνει στο Sputnik, ο 21χρονος φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με βάση τη γεωργία, εντόπισε την ανάγκη που δημιουργήθηκε.

Τότε σχεδίασε την startup Geabit με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο των αγροτικών καλλιεργειών. «Σκεφτόμουν πως μπορώ να λύσω βασικά προβλήματα των αγροτών.  Με έναν εξελιγμένο γεωπόνο που θα είναι στην υπηρεσία του αγρότη 24 ώρες το 24ωρο».

Πως λειτουργεί η τεχνολογία

Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει με απλά λόγια τη λειτουργία της ιδέας του.

«Η διαδρομή που ακολουθείται είναι συλλογή δεδομένων από τον αισθητήρα, αποστολή στον server μας και μετά επικοινωνία με τους αγρότες για το πως θα τα διαχειριστούν. Όλα αυτά με την τεχνολογία που έχουμε φτιάξει, που θεωρείται πατέντα. Η συσκευή δουλεύει μόνη της, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως ο αγρότης».

Η startup που δημιούργησε, στελεχώνεται με δέκα άτομα. Στο πλευρό του ο αδερφός του, Γιάννης Καραθάνος, που ασχολείται με το marketing.

Ποια είναι η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας

«Με την τεχνολογία μας λέμε στον αγρότη πότε πρέπει να ποτίσει, προβλέπουμε τον καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει πότε θα βρέξει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη γεωργία. Για πρώτη φορά με αισθητήρα καταφέρνουμε να μελετήσουμε τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους και να βρούμε τι λείπει, καθώς και τι ακριβώς χρειάζεται το έδαφος», επισημαίνει.

Και προσθέτει:

«Πέρα από αυτά υπάρχει και η καλή ανάλυση των δεδομένων, πέρα από την αποτελεσματική συλλογή τους. Άρα λοιπόν, δεν είναι μόνο τα δεδομένα που δίνουμε στον αγρότη αλλά και ο τρόπος αξιοποίησής τους που του δίνουμε».

Όπως επισημαίνει: «Μέχρι τώρα γινόταν τεστάρισμα της τεχνολογίας. Μπαίνει σε μαζική παραγωγή ώστε να μπορούν όλοι οι αγρότες να την αξιοποιούν και όχι απλά κάποιοι που επιλέγουμε εμείς».

Που έγκειται η καινοτομία

Η πρωτοποριακή τεχνολογία που ανέπτυξε χρησιμοποιείται σε έξι χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Γαλλία και Ελλάδα.
Όπως μας εξηγεί, στόχος του project είναι η εξοικονόμηση πόρων, με παράλληλη αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

«Στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι περισσότεροι αγρότες. Μπορεί να φαίνεται ότι κάθε αγρότης που έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, έχει 30% αύξηση της παραγωγής του, της σοδειάς του με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ωστόσο αυτό που κάνουμε έχει τεράστια σημασία για τον κόσμο. Μειώνουμε τους πόρους που χρειάζεται κάποιος, το νερό που καταναλώνεται για την καλλιέργεια, τα λιπάσματα, τα χημικά, τα φυτοφάρμακα, την ενέργεια. Εξοικονομούμε», υπογραμμίζει.

«Βοηθάμε να βγει ένας καρπός, με μικρότερο ενεργειακό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή η γεωργία δεν είναι βιώσιμη. Οπότε εμείς θέλουμε να την κάνουμε βιώσιμη προωθώντας τις τεχνολογίες που θα μειώσουν τους πόρους, αυξάνοντας όμως την παραγωγή».

Η ομάδα του συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες. «Ανήκουμε στο NVIDIA Inception Program for AI startups από όπου παίρνουμε αρκετή βοήθεια σχετικά με τεχνικά ζητήματα που έχουμε. Το ότι έχουμε πατέντα οδηγεί σε κάτι πρωτοποριακό. Αυτό είναι και η έννοια του όρου πατέντα», σημειώνει.
Θα τον ενδιέφερε η επέκταση στη Ρωσία. «Είναι ένα πεδίο που το βλέπουμε πολύ θετικά, μας ενδιαφέρει η ρωσική αγορά καθότι έχει τεράστια αγροτική παραγωγή». 

Ποιές είναι όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει;

«Είναι πολλές οι ώρες δουλειάς. Κάτι λογικό καθώς δεν μπορεί κάποιος να πετύχει αν δεν δουλέψει σκληρά. Αν υπάρχει κάποια αντίθετη στρατηγική και την ξέρει κάποιος, ας μου την εξηγήσει. Τη χρειάζομαι», επισημαίνει, αστειευόμενος.

Συμβουλές για το ξεκίνημα μιας startup

Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο της καινοτομίας των startup;

«Είναι αρκετά πράγματα. Να έχει ως ήρωες - πρότυπα σωστά άτομα, που να ανταποκρίνονται σε αυτό που θέλει να φτιάξει. Και μέντορες που μπορούν να τον βοηθήσουν. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και να μη χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία τις δυσκολίες που όντως υπάρχουν στην Ελλάδα», τονίζει.

«Κάτι πολύ βασικό: Να μη φοβάται να αποτύχει. Η αποτυχία μπορεί να φαίνεται σαν κάτι κακό, ειδικά στη χώρα μας αλλά τα μαθήματα που παίρνει κάποιος από μια αποτυχία δεν αντικαθίστανται με τίποτα».

Ερωτηθείς αν έχει προσωπικά όνειρα, απαντά:

«Δεν θέτω μακροχρόνιους στόχους. Το μόνο που θέλω είναι να είμαι καλά και χαρούμενος. Όλα τα άλλα, θα έρθουν».

Από το βήμα του Economist ο Βαγγέλης Καραθάνος, πριν από λίγες ημέρες εξήγησε και τον βασικό λόγο του brain drain. «Ο Νο1 λόγος που οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό είναι γιατί στην Ελλάδα με ανεργία 39%, δεν βρίσκουν δουλειά. Για να αλλάξει αυτό χρειαζόμαστε θέσεις εργασίας κι ένα νέο πρότυπο».

Όπως ανέφερε αν και έχουμε 25% μικρότερη οικονομία, υψηλή φορολογία και μια σειρά από άλλα προβλήματα, χρειάζεται να κάνουμε μια αναπλαισίωση, να δούμε «τα θετικά μέσα στα αρνητικά».

Λάμπρος Ζαχαρής (sputniknews.gr)