Αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του οικοδομήματος, ενός σημαντικού θρησκευτικού μνημείου της Π.Ε. Τρικάλων, του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου, βρίσκονται σε εξέλιξη με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

Ο Ιερός Ναός έχει χαρακτηρισθεί με την αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/φ3/21399/542/6-661997 (ΦΕΚ516Β' /23-6-1997) απόφαση ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 200 μέτρων.

Σύμφωνα με την απόφαση «πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με ξυλόστεγη τοξοστοιχία εν είδει στοάς στην νοτιοδυτικιή πλευρά ευρισκόμενη νότια της πόλης των Τρικάλων στο συνοικισμό Φλαμούλι με πολλές μεταγενέστερες επεμβάσεις από τις οποίες ξέφυγε μόνον η ανατολική και η βόρεια πλευρά, η τοιχοποιία των οποίων είναι πωρόλιθος με αργολιθοδομή. Εσωτερικά όλες οι πλευρές είναι κατάγραφες με τοιχογραφίες, το εικονογραφικό πρόγραμμα των οποίων ακολουθεί αυτό των μεταβυζαντινών ναών της περιοχής»

Σύμφωνα με την επιγραφή ο ναός «ιστορήθη δια χειρός Γεωργίου και Γεωργίου, Χιοναδιτών ζωγράφων εκ της επαρχίας του Αγίου Βελά (1817 Δεκεμβρίου 7)».

Το έργο είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με το έργο προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού του μνημείου καθώς και αποκατάστασης και ανάδειξης των αρχιτεκτονικών στοιχείων και του τοιχογραφικού διακόσμου με βάση τις αρχές συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του έργου προβλέπονται επεμβάσεις, όπως ενίσχυση της θεμελίωσης του μνημείου, η κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του ναού, κατασκευή στεγάστρου προστασίας του μνημείου κατά την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης της στέγης στην αρχική της μορφή μετά την καθαίρεση του μεταγενέστερου μεταλλικού τρούλου, αποκατάσταση των όψεων του Ιερού ναού και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, είπε πως «οι εργασίες είναι αναγκαίες και απαραίτητες στον Ιερό Ναό, καθώς το μνημείο δέχθηκε αρκετές νεωτερικές επεμβάσεις, που είτε αλλοιώνουν το χαρακτήρα του, είτε υπονομεύουν τη στατική του επάρκεια.

Πρόκειται, συνέχισε, για ένα έργο εξαιρετικής δυσκολίας και ιδιαιτερότητας, και για αυτό απαιτείται η συνεργασία του συναρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών. Έχουμε χρέος απέναντι στις γενεές που έρχονται να προστατεύουμε τέτοια έργα που αναδεικνύουν τον θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας».

Απ. Ζώης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)