Την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων ενέκριναν οι αρμόδιες αρχές σε τέσσερις περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και ειδικότερα την Αθήνα, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο, εντείνοντας το επενδυτικό «μπουμ» που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, για την οργάνωση νέων μονάδων φιλοξενίας χρηματοδοτούμενων από εγχώρια, αλλά ξένα κεφάλαια.
Ειδικότερα, στην Αθήνα έγινε ένα ακόμη βήμα για τη λειτουργία του πρώτου Ibis Style της γαλλικής αλυσίδας Accor, καθώς δόθηκε άδεια για την αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης 109-111 και Φιλοξένου 10 στην εταιρεία G. Lymperakis Invest O.E., η οποία θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επένδυση που θα φέρει τα σήματα της γαλλικής αλυσίδας.
Επίσης στο Ρέθυμνο εγκρίθηκε από τον Δήμο Ρεθύμνης η άδεια δόμησης νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος κλασικού τύπου κατηγορίας 5 αστέρων - εκτός σχεδίου στην περιοχή δημοτικού Διαμερίσματος Καρωτής Δήμου Λαππαίων Ρεθύμνης από την εταιρεία «Πιλότος Α.Ε.». Πρόκειται για επένδυση η οποία θα ξεπεράσει σε αξία τα 30 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχειακό κατάλυμα είναι δυναμικότητας 776 κλινών, οι οποίες αναπτύσσονται σε 295 δωμάτια και σε συνολική έκταση 97.062,37τ.μ.
Επίσης με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4399/2016, όπως ισχύει, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Νέες Ανεξάρτητες μμε των άρθρων 42 έως 46 αυτού (Α' κύκλος) επενδυτικού σχεδίου που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 4 αστέρων, δυναμικότητας 72 δωματίων και 100 κλινών συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου µε 2.250.000,00 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου µε 2.250.000 ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο είναι της επιχείρησης «Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία Polis Hotel Management» µε δ.τ. «Polis H M A.E.» (Υπό Σύσταση).
Εξάλλου η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά τη «Δημιουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος τεσσάρων αστέρων που βρίσκεται στη θέση "Ανδριανούλα ή Βουνίτσος" Δ.Κ Καρτεράδου νήσου Θήρας, νομού Κυκλάδων».
Το «πράσινο φως» για την κατασκευή και λειτουργία του νέου ξενοδοχείου Casa Cook, κατηγορίας πέντε αστέρων και δυναμικότητας 232 κλινών (120 δωμάτια), στη Νέα Κυδωνία στα Χανιά, έδωσε η διεύθυνση περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης εγκρίνοντας τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Η μονάδα, που ανήκει στη «Λήδρα Τουριστική Α.Ε.», εντάσσεται στο «χαρτοφυλάκιο» του βρετανικού tour operator Thomas Cook και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2019.
Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η Thomas Cook, η συγκεκριμένη μονάδα είναι μία από τις τέσσερις που πρόκειται να λειτουργήσει στη χώρα μας ως το τέλος του 2019 και της ομάδας των 20 συνολικά σε Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία. Εκτός από το Casa Cook στα Χανιά, έχει δρομολογηθεί ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο 63 δωματίων στο Τιγκάκι της Κω, ένα καινούργιο ξενοδοχείο 250 δωματίων επίσης στην Κω και το SunConnect Cyprotel Φαληράκι, ένα οικογενειακό θέρετρο 356 δωματίων με aquapark στη Ρόδο. Ο tour operator είχε προχωρήσει πέρυσι σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στην ελληνική τουριστική αγορά, σημειώνοντας αύξηση 22% από το 2016.
Στο μεταξύ, στο τέλος Δεκεμβρίου εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση «Elounda Hills» της εταιρείας «Mirum Hellas» στη νήσο Κρήτη. Σκοπός της Mirum Hellas A.E. είναι η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού, με πληθυσμό 2.275 άτομα (αριθμός κλινών), που θα συνδυάζει την τουριστική δραστηριότητα με χρήσεις εστίασης-αναψυχής και χρήσεις πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του Χωριού.
Τέλος, εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο επέκτασης υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας, με διακριτικό τίτλο Asterias Beach Resort κατηγορίας πέντε αστέρων, τελικής δυναμικότητας 404 κλινών (μετά την ανέγερση νέου κτηρίου), στην Αφάντου Ρόδου που ανήκει στην «Τουρ. Επιχ. Maris Sol Asterias Α.Ε.».

Λάμπρος Καραγεώργος (Η Ναυτεμπορική)