Την απόλυτη καταστροφή βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, τόσο στο Πήλιο, όσο και στην πόλη του Βόλου, για τη φετινή σεζόν αλλά με διαφαινόμενη συνέχισή της και το 2024.

Ενώ η φετινή θερινή σεζόν «έτρεχε» με θετικό πρόσημο για την περιοχή και υπήρχαν καλές κρατήσεις μέχρι και για τον Οκτώβριο, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, πρώτα ο Daniel και προ μερικών ημερών ο Elias επέφεραν την απόλυτη ανατροπή και μάλιστα με μακροπρόθεσμες καταστροφικές συνέπειες.

Και αυτό διότι αφενός έχουν υποστεί ζημιές πολλά καταλύματα στα χωριά του Πηλίου αλλά ακόμη και όσα δεν επλήγησαν δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το οδικό δίκτυο και στο μεταξύ – όπως ήταν αναμενόμενο – έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς για το Πήλιο και οι ξενοδόχοι καλούνται να επιστρέψουν τις σχετικές προκαταβολές, ενώ παράλληλα έχει ακυρωθεί και οποιαδήποτε εκδήλωση, συνέδριο κ.ο.κ. είχε προγραμματιστεί σε ξενοδοχεία του Βόλου μέχρι και το Νοέμβριο.

Όπως τόνιζε ήδη πριν την επέλαση του Elias, στο ίδιο μήκος κύματος, και το Επιμελητήριο Μαγνησίας με επιστολή του προς τους υπουργούς Τουρισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολόκληρες παραλίες και χωριά αγαπημένα για τους τουρίστες έχουν ή εξαφανιστεί ή αποκοπεί, ενώ ένα από τα πιο γνωστά εξ αυτών, η Μακρινίτσα, δεν έχει πρόσβαση σε μία περίοδο όπου αρχίζει η φθινοπωρινή – χειμερινή σαιζόν. Σημειωτέον, δε, ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ήταν ανέκαθεν από τις πιο καλές τουριστικά περιόδους για το Πήλιο.

Περαιτέρω, δε, όπως προσθέτει ο κ. Ζαφείρης, είναι ασαφές εάν και πότε θα αποκατασταθούν οι βιβλικές δυστυχώς καταστροφές στις τοπικές υποδομές (οδικό δίκυτο, δίκτυο ύδρευσης κ.ο.κ.) και τα καταλύματα δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ούτε την επόμενη Άνοιξη για το Πάσχα, καθώς το Πήλιο ως γνωστόν είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην περιοχή, τα ξενοδοχεία και γενικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, έχουν ανάγκη όχι δανείων αλλά επιχορηγήσεων και μέτρων ανάλογων εκείνων για την πανδημία Covid-19, όπως αναστολή εργαζομένων, επιδοτήσεις ενοικίων κ.ο.κ., πλήρων αποζημιώσεων, καθώς επίσης υπάρχει ανάγκη για αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, εξαίρεση από τον πρόσθετο φόρο διαμονής και μεταφορά αξιογράφων, εγγράφων και γραμματίων αλλά και άμεση αποκατάσταση των δικτύων (οδικό, ύδρευσης κ.ο.κ.) και υλοποίηση ειδικής διαφημιστικής καμπάνιας εντός και εκτός συνόρων όταν αυτή επιτευχθεί.

naftemporiki.gr