Η βραδιά της τελετής απονομής των Όσκαρ 2022, άρχισε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας) στο Χόλιγουντ, όπου οι αστέρες της έβδομης τέχνης επέστρεψαν στο κόκκινο χαλί, αντίθετα με ό,τι συνέβη πέρυσι εξαιτίας της του κορονοϊού. Η ταινία CODA έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ το Dune απέσπασε 6 βραβεία.
Όσκαρ 2022: Οι νικητές
    Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στο CODA
    Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Γουίλ Σμιθ για το «King Richard».
    Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Τζέσικα Τσάστεϊν για το «The Eyes of Tammy Faye»
    Η Nεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έλαβε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου»
    Η ηθοποιός Αριάνα ΝτεΜπόουζ κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Ανίτας στο «Γουέστ Σάιντ Στόρι», στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ
    Ο αμερικανός ηθοποιός Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA».
    Η ταινία Belfast απέσπασε το Όσκαρ για το Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο
    Τα στούντιο Ντίσνεϊ εξασφάλισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, με το «Ενκάντο, ένας κόσμος μαγικός», φιλμ που έχει σκηνικό την Κολομβία και αναφορές στον πολιτισμό και τις παραδόσεις της.
    Το τρίωρο φιλμ «Drive my car» του ιάπωνα σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας.
    Το φιλμ «Summer of Soul»του μουσικού της χιπ-χοπ Αμίρ «Questlove» Τόμσον, με θέμα την αξιομνημόνευτη αν και ξεχασμένη από πολλούς συναυλία στο Χάρλεμ το 1969, που είχε αποκληθεί «το μαύρο Γούντστοκ», έλαβε το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
    Η ταινία Dune απέσπασε 6 βραβεία: Καλύτερα οπτικά εφέ, κινηματογράφησης, σχεδιασμού παραγωγής, μοντάζ, ήχου και μουσικής επένδυσης
    Η ταινία The Eyes of Tammy Faye απέσπασε το Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων
    Η ταινία Κρουέλα κέρδισε το Όσκαρ «Καλύτερης ενδυματολογίας»
    Καλύτερη ταινία μικρού μήκους αναδείχθηκε το the Long Goodbye
    Το καλύτερο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το The Queen of Basketball
    Καλύτερο μικρού μήκους animation αναδείχθηκε το The Windshield Wiper
Τι έγινε στην έναρξη της τελετής
Ήταν οι αδελφές Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς, οι αμερικανίδες τενίστριες με το ξεκίνημα των οποίων καταπιάνεται το φιλμ «Η μέθοδος Γουίλιαμς», αυτές που κήρυξαν την έναρξη, με τη ζωντανή ερμηνεία της τραγουδίστριας Μπιγιονσέ σε γήπεδο αντισφαίρισης σε προάστιο του Λος Άντζελες
Ενός λεπτού σιγή για την Ουκρανία
Στην τελετή τελικά δεν μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ωστόσο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν της χώρας που δέχεται εισβολή από τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης διακοπής του πάρτι του αμερικανικού κινηματογράφου, στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια, απαριθμώντας τις ανάγκες των Ουκρανών για βασικά είδη, ανάμεσά τους «τροφή», «ιατρική φροντίδα» και φάρμακα, ή ακόμη για «κουβέρτες». «Σας ζητάμε να βοηθήσετε την Ουκρανία με όποιο τρόπο μπορείτε», ανέφερε άλλο μήνυμα.
Η συγγνώμη του Γουίλ Σμιθ για το χαστούκι στον Κρις Ροκ
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία» του αμερικανικού κινηματογράφου, είπε δακρυσμένος ο Γουίλ Σμιθ, ο οποίος λίγο νωρίτερα άφησε… σύξυλη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον χιουμορίστα Κρις Ροκ, ο οποίος μόλις είχε πετάξει ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του – η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση –, προκαλώντας του το ξέσπασμα οργής.

ethnos.gr