Το έχεις σκεφτεί, το έχεις συζητήσει, ίσως έχεις αρχίσει και τα πρώτα save σε Instagram, Pinterest και Tik Tok για το πού να φας, τι να δεις και τι να κάνεις.

 

Το roadtrip στο Ιόνιο είναι ένα απίστευτο όνειρο, αλλά… πώς γίνεται πράξη;

 

Όταν μιλάμε για νησιά, το “μπαίνω σε ένα αμάξι κι όπου με βγάλει” δεν λειτουργεί και πολύ καλά. Αντιθέτως, χρειάζεσαι οργάνωση, δρομολόγια πλοίων κι ένα GPS που ξέρεις ότι δεν θα σε προδώσει ποτέ, ακόμα κι όταν το 5G σε απογοητεύει.

 

Ας δούμε πώς θα τα φέρεις εις πέρας!

1.  Από πού ξεκινάς - και πού πας τελικά;

Αν έρχεσαι από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, το πιο βολικό είναι να ξεκινήσεις από τη Λευκάδα.

 

Εκτός του ότι το συγκεκριμένο νησί είναι must, είναι και βολικό αφού δεν χρειάζεσαι ferry στην προκειμένη, περνάς απέναντι μέσω γέφυρας.

 

Εναλλακτικά, μπορείς να ταξιδέψεις στα Επτάνησα από 3 βασικά λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, σε Πάτρα, Κυλλήνη και Ηγουμενίτσα. Από εκεί ξεκινούν πλοία για τα μεγαλύτερα νησιά του Ιουνίου, δηλαδή Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, αλλά και Ιθάκη-Παξούς!

 

Hot tip: Με την άνοδο της ηλεκτροκίνησης, δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που ανησυχούν για το αν θα βρίσκουν φορτιστές στα ταξίδια τους. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, μην ανησυχείς! Σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, αλλά και στα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως σε Σύβοτα, Πάργα και Ηγουμενίτσα, βρίσκουμε σταθμούς από το δίκτυο φορτιστών incharge που δεν θα σε αφήσουν να… ξεμείνεις!

2.  Δρομολόγια πλοίων - βασικό κομμάτι του ταξιδιού

Σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί σε ένα νησιωτικό roadtrip είναι να υποθέσουν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα μπουν σε ένα πλοίο (με το αυτοκίνητό τους κιόλας!) και θα πάνε στον επόμενο προορισμό.

 

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά, αφού όχι μόνο τα δρομολόγια δεν γίνονται με τη συχνότητα που φαντάζεσαι, αλλά οι θέσεις τους είναι περιορισμένες, ειδικά για οχήματα - και, ακόμα πιο ειδικά, Ιούλιο και Αύγουστο.

Hot tip: Τσέκαρε sites σαν το Ferryhopper και κλείσε τα πάντα εγκαίρως, τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν. Σημαντικό είναι επίσης να δεις και ποια νησιά συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχει μόνο ένα ferry, στις 6:30 το πρωί! Κάνε την έρευνά σου.

3.  Το αμάξι σου - πρωταγωνιστής ή βάρος;

Όπως σε κάθε roadtrip, έτσι και σε ένα στο Ιόνιο, το αμάξι σου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κρίμα δεν είναι, λοιπόν, να ξεκινήσεις χωρίς να του έχεις κάνει το απαραίτητο check ή service;

 

Μην ξεχνάς ότι στα τουριστικά μέρη είναι πιθανό να πληρώσεις περισσότερα για κάτι που στο συνεργείο της γειτονιάς σου θα γινόταν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά - αντιθέτως, σε ένα νησί το καλοκαίρι μπορεί να πάρει περισσότερο, τόσο λόγω φόρτου εργασίας όσο και μη άμεσης εύρεσης των απαραίτητων ανταλλακτικών.

 

Hot tip: Μη μείνεις από air condition στη Λευκάδα και λάστιχο στην Κεφαλονιά! Τσέκαρε λάδια και ελαστικά, βεβαιώσου ότι έχεις μαζί σου όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και ότι το κουτί πρώτων βοηθειών είναι πλήρως εξοπλισμένο.

4.  Πού να μείνεις - και γιατί να το σκεφτείς πολύ σοβαρά

Το Ιόνιο είναι υπέροχο - και αυτό το γνωρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

Τα μεγαλύτερα νησιά του γεμίζουν από (πολύ) νωρίς το καλοκαίρι με βρετανικά, ιταλικά και ελληνικά γκρουπ, πριν εσύ αποφασίσεις καλά-καλά το πού θα πας. Αντίστοιχα, στα μικρότερα νησιά δεν θα βρεις και πάρα πολλές επιλογές σε διαμονή, γι’ αυτό πρέπει να βιαστείς - ειδικά αν δεν θέλεις να πληρώσεις μια περιουσία last minute.

 

Hot tip: Μείνε 2–3 βράδια σε κάθε νησί. Είναι όσο χρειάζεται για να πάρεις μια γεύση, να πας σε 2–3 παραλίες, να φας κάτι καλό και να χαζέψεις στα σοκάκια με κοκτέιλ στο χέρι.

 

Κι αν δεν πάνε όλα τέλεια; Δεν θα πάνε! Θα βραχείς, θα χάσεις ένα πλοίο, θα φας μέτριο γύρο. Και; Σημασία έχει να περάσεις καλά και να απολαύσεις το ταξίδι, ό,τι κι αν συμβεί. Μην αφήσεις μια αναποδιά να σε… λυγίσει. Προετοιμάσου εσύ και όλα καλά θα πάνε!