Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Ακόμα ένας μήνας έφυγε. Κι ένας άλλος μόλις ξεκίνησε. Ας είναι καλύτερος, γιατί όλα γύρω σαν ψέμα φαντάζουν. Βάλτε τα δυνατά σας.

Χαρίστε χαμόγελα και «σ’ αγαπώ», γίνετε η αιτία να σκουπιστεί ένα δάκρυ, διαβάστε ένα βιβλίο. Κάπως έτσι...

1- Η συγγραφέας Μάγια Δεληβοριά μας χαρίζει ένα ακόμη εκπληκτικό εκπαιδευτικό παραμύθι, το «ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΙΦΟΥΝΑ. Μια ιστορία για παιδιά με ΔΕΠΥ» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος.

Αυτή είναι η ιστορία του Μάνου, που όπου κι αν βρεθεί δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Γιατί συμβαίνει αυτό, άραγε; Ο Μάνος είναι ένα παιδί με ΔΕΠΥ. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και δυσκολεύει τους γύρω του. Την ίδια στιγμή όμως έχει τόσα χαρίσματα! Και σίγουρα υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί. Και ο τρόπος αυτός θα βρεθεί!  Πρόκειται για ένα βιβλίο χαρισματικό σαν τον πρωταγωνιστή του. Με τόσα ερεθίσματα γύρω μας, κάποιες φορές όλοι αντιδρούμε σαν σίφουνες. Έτσι σαρωτική ας είναι και η αγάπη για οτιδήποτε διαφορετικό, όσο διαφορετικά κι αν αντιδρά ή σκέφτεται. Το κείμενο συνοδεύεται από ένα ενημερωτικό σημείωμα για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που έγραψε η Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή θεραπεύτρια Έρα Μουλάκη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είμαι ο Μάνος ο Σίφουνας, κι αυτή είναι η ιστορία μου. Δεν είμαι ένα συνηθισμένο παιδί. Αλλιώς, δεν θα με λέγανε σίφουνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το παρατσούκλι το προτιμώ, γιατί παλιά με λέγανε και διάβολο, παλιόπαιδο, μπελά, και άλλα τέτοια. Αλλά η μαμά μου λέει ότι ένας σίφουνας είναι σίγουρα κάτι καλό και ότι όλοι, ακόμα και οι σίφουνες, έχουν το δικαίωμα και την ανάγκη να τους αγαπάνε. Μου αρέσει όταν το λέει αυτό.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε για φίλο έναν σίφουνα, εγώ πάντως έχω τον Μάνο. Μου σπάει τα νεύρα ώρες ώρες, γιατί όλο θυμώνει και πάντα θέλει να είναι πρώτος στη σειρά, πετάγεται όταν μιλάω και συχνά μας βάζει σε μπελάδες, αλλά, για να λέμε την αλήθεια, είναι ο μόνος που δεν θα πει ποτέ «όχι» στις τρελές ιδέες μου και πάντα ακούει τα σενάρια που  φτιάχνω στο μυαλό μου. Γι’ αυτό και στην πρώτη μου ταινία, όταν γίνω σκηνοθέτης θα είναι ο πρωταγωνιστής!

Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά

ISBN: 978-960-04-5179-5

Σελίδες: 112

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Κέδρος 

https://www.kedros.gr/product/9094/lene-sifoyna-istoria-paidia-depy.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μάγια Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι θεατρολόγος, συγγραφέας και παιγνιοθεραπεύτρια. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής
Δημοσιογραφίας και θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Σπούδασε κλασικό τραγούδι και πιάνο στο Αττικό Ωδείο.

Παρακολούθησε μαθήματα σε θερινά τμήματα του Πανεπιστημίου της Λυόν και της Βαρσοβίας ως υπότροφος της πολωνικής κυβέρνησης. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι βάσει του εκπαιδευτικού προγράμματος της Academy of Play and Child Psychotherapy (APAC), αναγνωρισμένου από τον παγκόσμιο οργανισμό παιγνιοθεραπείας Play Therapy International (PTI).

Από το 1995 εργάζεται στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, διδάσκοντας θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί», το Υπουργείο Παιδείας, τον Δήμο Βύρωνα, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τον Απόδημο Ελληνισμό, την Παιδική Σκηνή «Αερόπλοιο», το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Παιδιού και Εφήβου, το περιοδικό Νέα Οικολογία, τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Έχει τιμηθεί με τρία κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βιβλία της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα White Ravens της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού Ο αναγνώστης. Συμμετείχε με θεατρικά της έργα στα Διεθνή Φεστιβάλ Νέων Συγγραφέων (Inter-Play Europe) στο Βερολίνο και στην Αυστραλία. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. 

2- «Ένα συρτάρι μυστικά» είναι το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Βλάχου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα παιδικό μυθιστόρημα που μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον αέναο κύκλο της ζωής, τα όνειρα και τη σπουδαιότητα του να τα κάνεις. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο παππούς Αρτέμης φτιάχνει ένα καινούριο έπιπλο που το λένε σεκρετέρ και το χαρίζει στον συνονόματο εγγονό του. «Εκεί», του λέει, «κάθονται και μελετάνε όλοι οι σοφοί άνθρωποι». Ο μικρός Αρτέμης εγκαινιάζει το νέο του απόκτημα με μια ζωγραφιά στον πάτο του συρταριού. Τα πράγματα όμως θα πάρουν μια παράξενη τροπή και το σεκρετέρ με το ζωγραφισμένο συρτάρι θα ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια. Μια ιστορία που μας μιλάει για τον κύκλο της ζωής, την αξία των άψυχων αντικειμένων και τη σπουδαιότητα του να κάνεις όνειρα και
να παλεύεις γι’ αυτά. Μια ιστορία αποτυπωμένη σε ένα συρτάρι!

Συγγραφέας: Ελένη Βλάχου

Σελίδες: 56

ISBN: 978-618-01-4210-5

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/el/ena-syrtari-mystika.html

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: H Ελένη Βλάχου γεννήθηκε το 1982 στη Σπάρτη. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων αλλά ποτέ δεν το ακολούθησε ως επάγγελμα. Το ταξίδι της μητρότητας την οδήγησε να φτιάξει το δικό της προσωπικό blog: www.karidotsouflo.gr, και να μοιράζεται σκέψεις και ιδέες με άλλους γονείς. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί και συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Το ΕΝΑ ΣΥΡΤΑΡΙ ΜΥΣΤΙΚΑ είναι η δεύτερη ιστορία της που γίνεται βιβλίο. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σπάρτη με την οικογένειά της, μεγαλώνει παρέα με τα αγόρια της, ταξιδεύει και ονειρεύεται.

3- «Οι καλύτεροι γονείς του κόσμου» είναι το νέο βιβλίο από τη Λητώ Τσασκίρη-Παπαθανασίου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Προσοχή! Περιέχει μυστικά επικοινωνίας για ευτυχισμένες οικογένειες! Τα τραγούδια που περιέχονται στο ανάγνωσμα και το βιβλίο αυτό προάγουν τον θεσμό της οικογένειας, χαρίζουντάς μας προτάσεις για να χτίσουμε μια υπέροχη σχέση ζωής με τα παιδιά μας.

Διαβάστε το κι ακούστε το υπο την αιγίδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων & της International Action Art Ελλάδος σε μουσική Χρήστου Γκόρτσου κι ερμηνείες στα τραγούδια του Δημήτρη Φωτίου και φωνητικά της Έλενας Γκατζά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ποιο είναι το μυστικό για μια ευτυχισμένη οικογένεια και πώς πρέπει να επικοινωνούμε γονείς και παιδιά για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης; Μια ιστορία που μας μαθαίνει πώς δημιουργείται ο σπουδαίος δεσμός και η ουσιαστική επικοινωνίας μέσα σε μία οικογένεια.

Συγγραφέας: Λητώ Τσασκίρη-Παπαθανασίου

ΙSBN: 978-960-593-627-3

Σελίδες: 40

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

https://www.pyramida.com.gr/el/09C5B137

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Λητώ Τσακίρη είναι Θεσσαλονικιά με καταγωγή από τη Νέα Μηχανιώνα. Γεννήθηκε δίπλα στη θάλασσα, μεγάλωσε με τις ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, και τις απίθανες διηγήσεις των παλιών Ναυτικών.
Στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα υπήρξε κειμενογράφος διαφημιστικών μηνυμάτων, εκφωνήτρια, παραγωγός & υπεύθυνη διαφήμισης στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της ΔΕΘ.
Έγραφε και επιμελούνταν αφιερώματα μόδας για τη Βόρεια Ελλάδα στο περιοδικό "Εlle", είχε δική της Διαφημιστική Εταιρία, και ήταν μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών με συμμετοχές σε πλήθος παραστάσεων (ενηλίκων & παιδικές) καθώς και στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.
Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Βόλου, με εξειδίκευση στην "Ψυχική Υγεία & την Ειδική Αγωγή" από το ΤΕΙ Λάρισας. Έχει κάνει "Εκπαίδευση
Εκπαιδευτών" και είναι Πιστοποιημένη Εισηγήτρια του ΕΚΕΠΙΣ διδάσκει Δημιουργική Απασχόληση σε συναδέλφους μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, είναι ιδιοκτήτρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής "Λητώ" στην πόλη της Λάρισας, μητέρα δυο αγοριών, λατρεύει τα παιδιά και πάντα γράφει τους ρόλους για τις παραστάσεις των μικρών της μαθητών. Έμμετρά της έχουν δημοσιευτεί στο Περιοδικό "Παράθυρο στην Εκπαίδευση".

4- «Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου» είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο που υπογράφει ο διδάκτωρ και συγγραφέας Φαίδων Κυριάκου και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κέδρος.  Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα για την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Για τις αδυναμίες και τις συνέπειές τους. Οι εκτενείς έρευνες του κυρίου Κυριάκου διακρίνονται μέσα στην ιστορία. Ελευθερία ή θάνατος!
Ιστορία και μυθοπλασία σ’ έναν άρτιο συνδυασμό. Η πλοκή ξεδιπλώνεται σελίδα-σελίδα όπως και τα συναισθήματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το τίμημα της ζωής είναι ο θάνατος·
όχι ο δικός μας θάνατος,
παρά ο θάνατος των ανθρώπων που αγαπάμε.
Φυλακές Ναυπλίου, 1872.

Στο αθλιότερο δεσμωτήριο της χώρας, δύο θανατοποινίτες περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ο Πάρις και ο Λιανός, δύο απόκληροι που δεν έχουν τίποτα κοινό, βλέπουν το κοινό τέλος τους να πλησιάζει χωρίς να γνωρίζουν πόσες μέρες τούς έχουν απομείνει.
Κλεισμένοι μέσα σε πέτρινα τείχη, προσπαθώντας να ξορκίσουν το επικείμενο τέλος, θα αναβιώσουν το παρελθόν τους με όλη τη λαμπρότητα και την τραγωδία του. Το μακρινό Παρίσι του φιλελληνισμού, έργα τέχνης και προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας, τραγικές σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης και ο αγώνας για επιβίωση, όλα θα αναδυθούν κι όλα θα μπλεχτούν μέσα στο μικρό κελί – ένα κελί όπου θα γεννηθεί μια αναπάντεχη φιλία.
Πόσες ανατροπές χωράει η ζωή; Πόσο πόνο και πόση λύτρωση; Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με το αναπόφευκτο κι αυτό που άλλοι έχουν αποφασίσει για εσένα;

Συγγραφέας: Φαίδων Κυριάκου

ISBN: 978-960-04-5122-1

Σελίδες: 480

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Κέδρος 

https://www.kedros.gr/product/9019/gkilotina-nayplioy.html

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Φαίδων Κυριακού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι διδάκτωρ Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Strathclyde στη Γλασκόβη και σήμερα εργάζεται στη Σκοτία ως μεταδιδακτορικός ερευνητής καρδιαγγειακών μοσχευμάτων.
Παράλληλα ασχολείται ενεργά με την ποίηση και έχει εκδώσει δύο παιδικά βιβλία: Η σούπα της σοφίας (Εκδ. Μεταίχμιο, 2015) και Όνειρο Χριστουγέννων (Εκδ. Μάρτης, 2019). Η γκιλοτίνα του Ναυπλίου είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συγγραφέα: www.faidonkyriakou.com