«Σφύριξες και έληξες, Πάνο. Θα πάμε στον Βέρτη», έγραφε σε ένα από τα εκατοντάδες σχόλια που πλημμύρισαν το σύντομο βίντεο του τραγουδιστή Πάνου Κιάμου, με το οποίο ανακοίνωνε ότι όσοι θέλουν να δουν το πρόγραμμά του θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. «Ξέρετε ότι αγαπώ να παίζω μουσική. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θέλω να παίζω με τη δημόσια υγεία», λέει ο γνωστός τραγουδιστής στο μήνυμά του και συμπληρώνει ότι το Posidonio, το κέντρο διασκέδασης στο οποίο θα εμφανίζεται από τις 16 Ιουλίου, θα είναι αμιγώς COVID Free. «Οι μάσκες πέφτουν», καταλήγει.
Μπορεί ο Πάνος Κιάμος να «σφύριξε» πρώτος και να έληξε τη συζήτηση απέναντι στο δίλημμα για χώρο διασκέδασης αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτό, αλλά γρήγορα ακολούθησε και ο συνάδελφός του Νίκος Βέρτης, προς απογοήτευση μάλλον του παραπονούμενου σχολιογράφου. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση ούτε την κυβέρνηση ούτε την υγεία κανενός αφού το ΥΤΟΝ χαρακτηρίζεται για τη σοβαρότητά του ως χώρος αναψυχής», σημειώνει ο τραγουδιστής στον λογαριασμό του στο Instagram και συμπληρώνει ότι ο χώρος θα ανοίξει με 60% πληρότητα και μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους νόσησαν πρόσφατα. «Και επειδή πολλοί μας ρωτάτε καθημερινά, σας λέμε πως ναι, εμείς εμβολιαζόμαστε διότι θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα και σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε, ελπίζουμε πολύ σύντομα κι εσείς», επισημαίνει.  Την ίδια πολιτική, δηλαδή τους χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους, θα ακολουθήσει η πλειονότητα των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης που θα λειτουργήσουν τους θερινούς μήνες σε όλη την Ελλάδα και πρακτικά σε Αττική, Χαλκιδική και στα νησιά. «Αυτή είναι η κεντρική επιλογή για μεγαλύτερη πληρότητα», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος Γιώργος Κλεφτοδήμος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης. Σχετικά με το προσωπικό, οι ιδιοκτήτες «συστήνουν» στους εργαζομένους να εμβολιαστούν. Υπέρ του εμβολιασμού εκφράστηκαν δημόσια και ο τραγουδιστής Χρήστος Μάστορας του συγκροτήματος Melisses και ο τραγουδοποιός Στάθης Δρογώσης.
«Αμιγώς» και στο θέατρο
Το θέατρο Παλλάς ξεκίνησε προπώληση για το «Τρίτο στεφάνι», που απευθύνεται σε εμβολιασμένους ή σε όσους νόσησαν πρόσφατα, και η ανταπόκριση του κοινού είναι ήδη θετική.
Αν και ο χειμώνας είναι μακριά, καταγράφονται ορισμένες ενδείξεις για τις τάσεις στα κλειστά θέατρα. Ο παραγωγός των Θεατρικών Σκηνών, Πάνος Κατσαρίδης, ξεκίνησε τη χειμερινή προπώληση για το «Τρίτο στεφάνι» στο Παλλάς, το οποίο θα είναι ένας χώρος για αμιγώς εμβολιασμένους. «Ετσι θα έχουμε πληρότητα στο 85%, ενώ με το σενάριο των μεικτών χώρων θα έπρεπε οι θεατές να έρχονται με rapid test που έχει κόστος 20 ευρώ. Μαζί με το κόστος του εισιτηρίου, μια έξοδος στο θέατρο θα ήταν απαγορευτική και επίσης η πληρότητά μας θα ήταν στο 50%», μας λέει. Ο στόχος του, συμπληρώνει, είναι όλο το προσωπικό του θεάτρου να είναι εμβολιασμένο και κυρίως όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος της εταιρείας «Λυκόφως», αν και θεωρεί ότι η συζήτηση για τον χειμώνα είναι πρώιμη, μας λέει πως αν έπρεπε να επιλέξει τώρα θα καθιστούσε τους θεατρικούς χώρους που διαχειρίζεται COVID Free, «για να προστατεύσω το κοινό και να τους δείξω ότι αυτό είναι το σωστό». Θα ήθελε, όμως, μια εξαίρεση από τον κανόνα για όσους θέλουν αλλά για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Σάκης Ιωαννίδης (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)