Στη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας, καθώς «οι ιδιωτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ» προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι στις 7 Ιανουαρίου σε νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία.
Ο κ. Κικίλιας, με αφορμή τις αντιδράσεις για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι είναι «ο θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν υγείας».  Όπως είπε «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα εξακολουθήσει να είναι», επισημαίνοντας ότι οι εξετάσεις θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι «με την καμπάνια που κάναμε φέτος εμβολιάστηκαν για την γρίπη 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ πέρσι είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι στις 7 Ιανουαρίου έρχεται νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία όπου υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, το οποίο δεν διατίθεται δωρεάν, ο Υπουργός τόνισε ότι Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό και ότι όλα τα εμβόλια που είναι υποχρεωτικά διατίθενται δωρεάν
Για τα φάρμακα είπε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ανατιμολόγηση και νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπου δεν υπήρξε καμία αύξηση αντίθετα, όπως είπε «θα έχουμε μειώσεις σε πάνω από 3000 φάρμακα, κάτι που έφερε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 50 εκατομμύρια λιγότερη συμμετοχή στα φάρμακα και τόνισε ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων θα συνεχιστούν, όπως και οι μειώσεις στις τιμές των υπηρεσιών υγείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει και πρόβλεψη για την συνέχιση του ΕΚΑΣ όσον αφορά στην συμμετοχή στα φάρμακα.
Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία είπε πως έχει ζητήσει μελέτες για τα προβλήματα όλων των νοσοκομείων και ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοσοκομεία και μέσα στο 2020 θα γίνουν κτηριακές παρεμβάσεις, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού όπου υπάρχουν ελλείψεις. Τέλος, όπως είπε θα δημιουργηθούν γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Για τους διοικητές των νοσοκομείων, μετά από αντιδράσεις για συγκεκριμένους διορισμούς, τόνισε ότι ελέγχονται από την υπηρεσία τα δικαιολογητικά όλων. «Με νόμο του κράτους έφερα την αξιολόγηση των διοικητών στα νοσοκομεία, η οποία θα γίνεται ανά τρεις μήνες. Αν υπάρχουν αστοχίες είμαστε εδώ για να τις διορθώνουμε. Είμαι ανοικτός στο να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε, ωστόσο δεν θα επιτρέψω την ανθρωποφαγία. Αν υπάρχει κάποιο λάθος θα το διορθώσουμε. Βάζουμε προϋποθέσεις ώστε οι διοικητές να είναι οι καλύτεροι δυνατοί», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

naftemporiki.gr