Η κατάσταση στο μετανασταστευτικό έχει λάβει χαρακτηριστικά μίνι κρίσης. Αυτό υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, aναπληρωτής yπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, υπενθυμίζοντας ότι είχαμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 200% σε τέσσερις μήνες, ενώ οι εξελίξεις στη Συρία εξακολουθούν να παράγουν νέες ροές.
Όπως είπε από το βήμα του συνεδρίoυ «Third Sustainability Summit for the South-East Europe and the Mediterranean», που οργανώνει ο Economist στην Αθήνα, η κυβέρνηση προχωρά σε επιτάχυνση με νομοθετική ρύθμιση στις διαδικασίες ασύλου, όπως και στην αυστηροποίηση της λογικής στη μεταναστευτική πολιτική:
Στόχος είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο σεβασμός του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και της χώρας, εξήγησε o κ. Κουμουτσάκος, τονίζοντας πως με μία φράση αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι «δημοκρατική αυστηρότητα».
Αναγνώρισε ότι οι πολίτες περιμένουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά σημείωσε πως μέσα σε 2,5 μήνες δεν μπορούν να φανούν τα βήματα στην αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής.  «Δεν δραματοποιούμε και δεν ωραιοποιούμε» είπε, προσθέτοντας ότι οι τάσεις αύξησης των μεταναστευτικών ροών είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές από τον Μάιο.
Όπως ειπε η κυβέρνηση παρέλαβε «υπερχείλιση» στα κέντρα υποδοχής, που έφτασε το 100% στη Μόρια και το 500% στη Σάμο, μηδενικές επιστροφές, όπως και 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.
Υπογράμμισε ακόμη πως «είναι δουλειά και της Ευρώπης να προστατεύσει τα σύνορά της».

naftemporiki.gr