Στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να λάβει νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Αττική αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παρότι τα νούμερα σε απόλυτο επίπεδο εξακολουθούν να μην είναι ανησυχητικά, γνωρίζουμε ότι η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Προτίμησα να πάρουμε νωρίτερα τα δραστικά μέτρα, για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η εμπειρία έδειξε πως τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC.
«Η εμπειρία του Ιανουαρίου απέδειξε ότι ένα αυστηρό lockdown μπορεί να συνοδεύεται από άνοιγμα της αγοράς, αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί»
Και συνέχισε: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ», προϊδεάζοντας ότι το φετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Υψηλός ο βαθμός συμμόρφωσης των Ελλήνων στα μέτρα
Σχετικά με τις καταγγελίες ότι χαλάρωσαν οι έλεγχοι της αστυνομίας το Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε πολίτη. Εκ των πραγμάτων γνωρίζουμε πως υπήρξε κάποια κατάχρηση στα μηνύματα που εστάλησαν»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας. “Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα είναι πολύ καλύτερος από άλλες χώρες”.
Θα συνεχιστούν τα μέτρα «βεντάλια»
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα το επέτρεπαν εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα, επισήμανε ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα «βεντάλια» για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή για δύο εβδομάδες θα ανοίγουμε και για δύο εβδομάδες θα κλείνουμε. «Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε», είπε.
Αναγνώρισε βέβαια ότι οι 2,5 εβδομάδες σκληρού lockdown είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη θα αποφασιστούν την Πέμπτη.
Σχολεία
Ως προς τα σχολεία είπε μακάρι να μπορούσαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, αλλά οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν.
Σημείωσε ακόμη ότι τα σχολεία είναι κλειστά ως προς την φυσική παρουσία αλλά λειτουργούν με την τηλεκπαίδευση, το οποίο είναι επίτευγμα της δημόσιας διοίκησης.
Σχετικά με τα Λύκεια, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η διεξαγωγή των Πανελλαδικών με μειωμένη ύλη όπως πέρσι.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο να επαναληφθεί το εξάμηνο ή ολόκληρο το έτος.

(in.gr)