Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα των συναντήσεων, που θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, έχει ως εξής:
    Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00.
    Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15.
    Με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00.
    Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00.
    Με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 19:00.
Στόχος των επικείμενων επαφών του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι η αναζήτηση συναίνεσης για το σχέδιο νόμου που αφορά στην ψήφο των ομογενών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τους άξονες της κυβερνητικής πρότασης και όχι ένα «κλειδωμένο» νομοσχέδιο, αφήνοντας περιθώρια αλλαγών, εφόσον υπάρξουν προτάσεις από τα κόμματα.
Η συγκέντρωση 200 ψήφων πάντως είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς παρά το ότι τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν επί της αρχής στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκλογικού συστήματος και διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, διαφωνούν σε βασικές προβλέψεις.
Εν όψει των διεργασιών που ξεκινά η κυβέρνηση ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε κάλεσμα στην αντιπολίτευση «να ανταποκριθεί σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα». «Είναι μια ώρα ευθύνης για το πολιτικό σύστημα να δείξει ότι μπορεί να κάνει το αυτονόητο και το λογικό» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση θέλει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να είναι ισοδύναμη με εκείνη των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εσωτερικό. «Δεν μπορεί να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών και εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να εργαστούν να μη μπορούν να ψηφίσουν» ανέφερε, προσθέτοντας πως όσοι αρνούνται να διευκολύνουν τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ουσιαστικά δίνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μόνο σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

naftemporiki.gr