Λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με θέμα συζήτησης την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, με ψηφοφορία στην οποία έλαβαν μέρος μόνον οι 180 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ. Αποφασίστηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού για 8 κατηγορίες, με 177 «ναι» και 3 άκυρα.
Από τους κυβερνητικούς βουλευτές πρώτος έλαβε τον λόγο ο εισηγητής Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, εκφράζοντας την κυβερνητική οπτική, ήταν ξεκάθαρος στην επιχειρηματολογία του υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου και μίλησε για ένα ενορχηστρωμένο πλαίσιο παραδικαστικού κυκλώματος. Ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας και μέλος της Προανακριτικής απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγόρησε πως «λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», ενώ αναφέρθηκε και στην άσκηση δίωξης εις βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Αρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Ερχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ο οποίος έβαλε στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Προανακριτικής και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας αναφέρθηκε στο διακύβευμα της συζήτησης στη Βουλή. Εκανε λόγο για προσφορά στη δημοκρατία, «όταν εξηγούμε στον ελληνικό λαό πώς συνέβησαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις».
Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, υπέρ της παραπομπής δηλαδή του κ. Παπαγγελόπουλου, ήταν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε πως «σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν», προσθέτοντας πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στη Δικαιοσύνη». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» αυτό που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ «εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία», λέγοντας πως «υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων», αλλά «είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της». Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία». «Για άλλη μία φορά τα κόμματα εξουσίας απέδειξαν την επικινδυνότητά τους για το έθνος. Επιδίδονται σε παιχνίδια διχασμού», δήλωσε η Ελληνική Λύση αποχωρώντας. Την αποχώρηση επέλεξε και το ΜέΡΑ25. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στην ψηφοφορία, που άρχισε αργά χθες το βράδυ, να μετέχουν μόνον η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για οκτώ συνολικά αδικήματα: 1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.). 2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.). 3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259). 4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς). 5. Απόπειρα εκβίασης (άρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019). 6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.). 7. Δωροληψία υπαλλήλου (άρ. 235 Π.Κ.). 8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – (άρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)