Η Δευτέρα 22 Ιουνίου – δεκαπέντε ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη - συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να γίνουν οι ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού σχήματος, μετά την προαναγγελία ανασχηματισμού από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ.
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για διορθωτικές αλλαγές αποκλείει δομικό ανασχηματισμό και παραπέμπει σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο, αξιόπιστες πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και εκπλήξεις.
Σε αυτήν τη φάση, οι φήμες που διακινούνται έχουν να κάνουν κυρίως με το τι διαρρέουν υπουργοί, υφυπουργοί ή βουλευτές και στελέχη που θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση και λιγότερο σχετίζονται με τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη ή στοχευμένες διαρροές του Μαξίμου. 
Ωστόσο, μία αλλαγή η οποία φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πραγματοποίησή της είναι η μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε κάποιο υπουργείο. Συζητείται πολύ το υπουργείο Εργασίας του κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος περιλαμβάνεται ανάμεσα στους υπουργούς που φέρονται ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Η εικόνα του κ. Πέτσα να διαψεύδει τον κ. Γεραπετρίτη που μίλησε πρώτος για διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση και να διαψεύδεται ώρες μετά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είναι κάτι που συζητείται ήδη έντονα. Κάποιοι λένε ότι τα κατά συνθήκη ψεύδη είναι η «μοίρα» κάθε κυβερνητικού εκπροσώπου, άλλοι ότι το «άδειασμα» Μητσοτάκη σε Πέτσα προοιωνίζεται και την αντικατάσταση του κ. Πέτσα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον κ. Μητσοτάκη να επιλέγει ένα πρόσωπο με όχι στενό κομματικό προφίλ.
Οι φήμες που κυκλοφορούν, θέλει τον κ. Μητσοτάκη να αποφασίζει τη μείωση των τεχνοκρατών υπουργών και την έλευση στην κυβέρνηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού που σημειώνουν ότι στο επίπεδο των υπουργών ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει με το μοντέλο των προσωπικών επιλογών με βάση τα προσόντα χωρίς κομματικούς περιορισμούς, κάποιοι υφυπουργοί που σε αυτόν τον ένα χρόνο διακυβέρνησης τα πήγαν καλά θα αναβαθμιστούν ή θα πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες και οι βουλευτές που αναμένουν θα τοποθετηθούν σε θέσεις υφυπουργών. Επίσης δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείπει τη διεύρυνση. Κάποιες από τις νέες επιλογές – σε αντίθεση με ότι διαρρέουν οι κομματικοί – θα είναι και πάλι πρόσωπα εκτός Ν.Δ., πολιτικά ή μη, ενώ μεταφέρεται ως βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός θα έχει και εκπλήξεις, κάποιες μεγάλου βεληνεκούς. 
Ανεξάρτητα με το τι κυκλοφορεί δεξιά κι αριστερά, ο κ. Μητσοτάκης θα συμβουλευθεί και τους ανθρώπους που κάνουν τον καθημερινό έλεγχο των υπουργών και των υφυπουργών στο Μαξίμου, τον κ. Γεραπετρίτη και τον κ. Σκέρτσο, ενώ μόνο πέντε υπουργοί οι Ν. Δένδιας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Κυρ. Πιερρακάκης, η Λίνα Μενδώνη και Κ. Καραμανλής θεωρείται ότι δεν θα μετακινηθούν.
Οι φήμες που κυκλοφορούν – και θα κυκλοφορούν ως την ημέρα των ανακοινώσεων – θέλουν αλλαγές στο υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Παιδείας, «σφαγή» υφυπουργών, είσοδο στην κυβέρνηση στελεχών όπως ο Αλέξης Πατέλης ή βουλευτών όπως ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Χρ. Ταραντίλης κ.α. και είσοδο στη νέα κυβέρνηση πολιτικών στελεχών που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. 

Γιάννης Καμπουράκης (naftemporiki.gr)