Οι ευρωεκλογές έφεραν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Ο νέος χάρτης αναδιαμορφώθηκε εξαιτίας των μικρών κομμάτων, καθώς άλλα εξαφανίστηκαν και άλλα αποφάσισαν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών να δοκιμαστούν στις εθνικές εκλογές που κοντοζυγώνουν.
Πλέον Νέα Δημοκρατία και  ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους σε ένα εντελώς νέο σκηνικό και να επισκιάσουν νέα κόμματα που έκαναν την έκπληξη στις Ευρωεκλογές.
Πως έχει δημιουργηθεί το πολιτικό τοπίο λίγο πριν τις Εκλογές και τι αναμένετε να δούμε:
Ποτάμι τέλος στις Εθνικές εκλογές
Όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα το Ποτάμι δεν θα κατέβει στις εθνικές εκλογές.
Το κόμμα μετά τη βαριά ήττα στις Ευρωεκλογές δίνει ραντεβού με τους ψηφοφόρους του στο συνέδριο του Φθινοπώρου.
Στο μεταξύ ο Σταύρος Θεοδωράκης παραιτήθηκε, ενώ νέος επικεφαλής ορίστηκε ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς.
ΑΝΕΛ: Μετά την πανωλεθρία το… σκέφτονται
Οι υπό εξαφάνιση ΑΝΕΛ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα κατέβουν στις Εθνικές εκλογές μιας και η ποσοστιαία μείωση κατά 85% της δυναμικής τους στις Ευρωεκλογές τους έχει βάλει σε σκέψη.
Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κατσίκης των ΑΝΕΛ αποκάλυψε πως είναι θέμα ημερών για να αποφασίσουν αν θα κατέβουν στις εκλογές.
Πάντως σίγουρα το 0,80% έναντι του 3,46 που είχαν το 2014 σίγουρα έχει φέρει προβληματισμούς στο μικρό κόμμα.
Βελόπουλος: Με την στήριξη των ακροδεξιών βάζει πλώρη για εθνικές
Από την άλλη ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί με τις δηλώσεις του καθώς πρότεινε ακόμη και το χτίσιμο ενός τείχους από το δέλτα του Έβρου και παράλληλα την ανάπτυξη ενός ναρκοπεδίου ως ανάχωμα στην παράνομη μετανάστευση, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί για να διεκδικήσει θέση στην Ελληνική Βουλή.
Βέβαια για πολλούς η κίνηση του Βελόπουλου να κατέβει στις εθνικές εκλογές ήταν αναμενόμενη, καθώς εκτός του ότι βγήκε έκτη δύναμη στις Ευρωεκλογές με την πρώτη, συγκεντρώνοντας 4,12% των ψήφων και μία έδρα, έκλεψε και πολλούς άλλοτε υποστηρικτές ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Χρυσή Αυγή: Με κατεβασμένο το ηθικό στις εθνικές εκλογές
Για την δε Χρυσή Αυγή, η σιγουριά της φαίνεται πως χάθηκε όταν είδε ποσοστιαία μείωση ύψους 50% στις Ευρωεκλογές.
Χάνοντας λοιπόν μία ολόκληρη έδρα σε σχέση με το 2014 στην Ευρώπη, η Χρυσή Αυγή κατεβαίνει μεν στις εθνικές εκλογές, αλλά όχι με την ίδια δυναμική.
Γιάνης Βαρουφάκης: Εχασε στην Ευρώπη, το παλεύει στις Εθνικές
Ο Γιάνης Βαρουφάκης που δεν πήρε για 0,1 % το διαβατήριο για την Ευρωβουλή, θα διεκδικήσει την είσοδό του, στο εγχώριο κοινοβούλιο, στις προσεχείς εθνικές κάλπες.
«Αυτό που κατάφερε την περασμένη Κυριακή είναι μια μικρή πολιτική επανάσταση. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όσους ενδιαφέρονται σε αυτό στο οποίο αναφέρθηκα προγραμματική σύγκλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Βέβαια η απόφαση του Βαρουφάκη να μην πτοηθεί από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν είναι τυχαία.
Γνωρίζοντας πως το «ΜέΡΑ 25» έχει προσελκύσει αρκετούς υποψηφίους που άλλοτε ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλησε σήμερα να ενισχύσει την άποψη αυτή, κάνοντας έμμεσο κάλεσμα στην «Πλεύση Ελευθερίας» και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το μόνο σίγουρο είναι  πως μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πονοκέφαλο στον Τσίπρα, βλέποντας πως τα άλλοτε δυνατά χαρτιά του κόμματός του, προσελκύουν πολλούς αντιμνημονιακούς παλιούς ψηφοφόρους του.
ΛΑΟΣ: Και μετά τον Καρατζαφέρη… τι;
Τέλος, οι ανακατατάξεις τελειώνουν με την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από το ΛΑΟΣ στον απόηχο των ευρωεκλογών όπου η παράταξη έλαβε ποσοστό μόλις 1,23%.
Από αυτό φαίνεται πως θα επωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά την συντριπτική της διαφορά στις Ευρωεκλογές η αποχώρηση του Ποταμιού και του Καρατζαφέρη από το ΛΑΟΣ την ευνοούν.

(in.gr)