Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί ένα νέο κύκλο επαφών, με επικεφαλής μεγάλων εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτικών ομίλων. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού oμίλου Orascom Investment Holding Group, Naguib Sawiris. Κατά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Γι’ αυτό το λόγο είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Aπό την πλευρά του ο κ. Sawiris δήλωσε φίλος της Ελλάδας και έτοιμος να κάνει μεγάλες επενδύσεις  στη χώρα μας.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός πρόκειται να δει τον επίσης γνωστό επενδυτή κ. Ουαλίντ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει αύριο ο K. Μητσοτάκης με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Η οικονομία, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η προσέλκυση επενδύσεων όπως είναι αναμενόμενο θα βρεθούν στο επίκεντρο των επόμενων ταξιδιών του Πρωθυπουργού. Τα “φώτα” πέφτουν στην επίσκεψη στο Βερολίνο στις 29 του μήνα, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα “κλείδωσε” το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρώτος μήνας γαλάζιας διακυβέρνησης
Με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και με δυνατό “χαρτί” την υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού στοχεύει η κυβέρνηση να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε χθες στα επόμενα βήματα, κάνοντας ταυτόχρονα και έναν απολογισμό του πρώτου μήνα “γαλάζιας” διακυβέρνησης.
“Η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Τα Ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό 812,5 εκατομμύρια ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 0,15%, έναντι 0,85% ένα χρόνο πριν σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας. Τα γεγονότα αυτά, δείχνουν ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας μας” σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Για να προσθέσει “η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στις αγορές επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του Α.Ε.Π. τα επόμενα χρόνια”. Επισημαίνοντας παράλληλα πως “σε κάθε περίπτωση πάντως για τον ίδιο σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ισχυρή ανάπτυξη”.
Η προστασία προσωπικών δεδομένων
Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως “η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που δεν μετέφεραν στο εθνικό Δίκαιο -εντός της προθεσμίας που είχε τεθεί- το κοινοτικό κεκτημένο και συγκεκριμένα την Οδηγία 680/2016 για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” .
Επισημαίνοντας πως “πρόκειται για μία αδράνεια -μεγαλύτερη του ενός έτους- που βαρύνει την προηγούμενη Κυβέρνηση και που κοστίζει μέχρι σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό κόστος σε δύσκολους καιρούς, αλλά κυρίως ότι δεν διασφαλίζονται απολύτως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών”.  Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα συμμορφώνεται η χώρα στο κοινοτικό κεκτημένο και θα διασφαλίζεται απολύτως η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Όσον αφορά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ο Σ. Πέτσας επεσήμανε πως μέσα σε ένα μήνα από τις εκλογές: “η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, βήματα για την υλοποίηση του  προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους”. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπήρξε ταχεία συγκρότηση της κυβέρνησης και στελέχωση Γενικών Γραμματειών, υπεύθυνη αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, άμεσες αποφάσεις για Μάτι, ξεμπλοκάρισμα της εφαρμογής του 112 και ενδιάμεση λύση αλλά και δράσεις για την ασφάλεια και τη Δικαιοσύνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, καθώς μέσα σε ένα μήνα έφτασαν στη Βουλή τρία νομοσχέδια. Πρόκειται για το φορολογικό νομοσχέδιο (για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις), το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το διυπουργικό νομοσχέδιο (αφορά στην κυβερνησιμότητα των δήμων, στην κατάργηση του ασύλου κ.α.).
Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση λειτουργιών του ΥΠΟΙΚ με :  ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση,  τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων.  Τέλος σχετικά με το “Ελλάδα 2021” ο Στέλιος Πέτσας επεσήμανε πως συγκροτείται επιτροπή, με επικεφαλής την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία θα οργανώσει και θα συντονίσει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την 25η Μαρτίου του 2021 με τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης, θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν το καλοκαίρι.

Kατερίνα Κοκκαλιάρη (Η Ναυτεμπορική)