Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της τετραετίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή που πραγματοποίησε στη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, στο πλαίσιο τηςπεριοδείας του στην Ήπειρο.
Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της μονάδας, αλλά και από τους τοπικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση και την λειτουργία του έργου.
«Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι δέσμευση της κυβέρνησης για ένα πρόβλημα που της κληροδοτήθηκε από το παρελθόν, αλλά που πρέπει να λυθεί με όρους μέλλοντος, με την αξιοποίηση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας, αλλά και με τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να προχωρούν αυτού του είδους τα έργα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε» τόνισε.
Άφησε παράλληλα αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης καλώντας όσους «όψιμα ανακάλυψαν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία να αναλογιστούν την κατάσταση που παρέδωσαν την χώρα αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών». Σημείωσε ακόμη ότι όσο εντυπωσιακό είναι το έργο στο Ελευθεροχώρι τόσο εξοργιστικό είναι ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών στην χώρα.
Αφού συνεχάρη τους παράγοντες του έργου, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρότυπο συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα» προσθέτοντας ότι αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί και στις άλλες περιφέρειες. Σημείωσε δε πως το έργο αποτελεί και ένα μέτρο σύγκρισης για την Κέρκυρα. «Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο περιφερειάρχης κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά και έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα στην Κέρκυρα υπήρξε αδράνεια με τη γνωστή συνέχεια» είπε για να συμπληρώσει: «Το ίδιο ισχύει και στην Αττική και δείχνει ότι γενικότερα οι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν όπως έπρεπε».
Για τη συγκεκριμένη μονάδα στο Ελευθεροχώρι είπε ότι το έργο λειτουργεί και λειτουργεί καλά, θα πρέπει ακολούθως να ολοκληρωθούν οι σταθμοί μεταφόρτωσης και όλοι οι δήμοι να στέλνουν τα απορρίμματά τους.
Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι είναι ένα πρότυπο έργο και το μόνο που βραβεύθηκε από την Ε.Ε.. Σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου υπάρχουν από το ΕΣΠΑ 930 εκατ. ευρώ που είναι συμβολαιοποιημένα για παρόμοια έργα και πρέπει μέχρι το 2021 να συμβολαιοποιηθούν για να μην χαθούν.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι τα ΣΔΙΤ εξασφαλίζουν ποιότητα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ο πρόεδρος της Βουλής (και βουλευτής Ιωαννίνων) Κώστας Τασούλας έκανε μία ιστορική αναδρομή λέγοντας ότι το πρώτο έργο που βραβεύθηκε διεθνώς στη χώρα δεν ήταν η μονάδα, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά το φράγμα του Μαραθώνα το 1931 επί Ελευθερίου Βενιζέλου που ήταν επίσης σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα. Αλλά μετά, πρόσθεσε, «αυτό τον δρόμο τον ξεχάσαμε».
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε ότι το έργο δείχνει ότι έχει αλλάξει μία σελίδα στην διαχείριση των απορριμμάτων και επίσης δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί μέσω των ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ