Με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα ολοκληρωθεί η κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συζήτηση και έγκριση ή απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας.
Βάσει του Κανονισμού, η διαδικασία «τελειώνει το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της» (άρθρο 142 §4), πλην όμως κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν χθες πως η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει και αρκετά νωρίτερα από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Η συζήτηση, επίσης όπως προβλέπει ο Κανονισμός, «αρχίζει με την oμιλία δύo βoυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας», που, σύμφωνα με όσα έγιναν χθες γνωστά, θα είναι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Τζανακόπουλος και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οπως προσδιορίστηκε, η αποψινή συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 6 μ.μ., ενώ η αυριανή και η τελευταία προβλέπεται να αρχίσουν στις 10 το πρωί.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από τουλάχιστον 151 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Η υποβολή της πρότασης, όπως παγίως συμβαίνει, σήμανε άμεσα την αναστολή του κοινοβουλευτικού έργου που είχε προγραμματιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, μετατέθηκε η προγραμματισθείσα για χθες έναρξη της επεξεργασίας του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι με τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι γνωστή η ημέρα διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, η οποία –υπενθυμίζεται– ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα και είχε κατ’ αρχάς αναβληθεί εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας και των αλλαγών που αυτή επέφερε στις εργασίες της Βουλής.

Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (H KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)