Ξεκινά απόψε τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για άλλη αναβολή.
Ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας στον Alpha 98,9 σήμερα το πρωί, αποκάλυψε ότι σκοπεύει να καταθέσει αίτημα εξαίρεσης τεσσάρων μελών της επιτροπής που ανήκουν στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής επειδή έχουν μιλήσει δημοσίως υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου και έχουν δηλώσει ότι οι παρεμβάσεις του και ο ρόλος που άσκησε ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, συνιστά σκάνδαλο. Ο κ. Τσοβόλας επέμεινε ότι η απόφαση για εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου είναι αυθαίρετη, παράνομη και – κατά την άποψή του - θα οδηγήσει σε ακύρωση της διαδικασίας.
Υποστήριξε ωστόσο την ίδια στιγμή ότι «αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν τότε τι πρέπει να γίνει με τους Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, που έχουν βγει υπέρ της παραπομπής και ότι υπάρχει σκάνδαλο;» και κατέληξε: «Θα ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλιώς με ευθύνη της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ θα ακυρωθεί η διαδικασία, γιατί με την αίτηση που κάναμε εμείς και προειδοποιούμε, όταν η διαδικασία προχωρήσει, αν προχωρήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τότε που θα συγκροτηθεί δικαστικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε αίτηση ακυρότητας όλης της διαδικασίας. Το λέμε από τώρα για να μην πουν ότι εμείς πάμε να αποφύγουμε τη διαδικασία».
Κίνηση εντυπωσιασμού ή όχι, εφόσον ο κ. Τσοβόλας προχωρήσει στο αίτημα εξαίρεσης των τεσσάρων μελών από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, θα πρέπει να εξηγήσει αν ισχύει ακόμα το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο επικεφαλής κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας είναι αυτός που αποφασίζει για το ποιους θα ορίσει μέλη της προανακριτικής. Ακόμα, η θέση μελών της επιτροπής είναι ότι αν ισχύσει η δήλωση Τσοβόλα ότι το απόγευμα θα καταθέσει αίτημα εξαίρεσης των Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, τότε προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν και επιμένει να χαρακτηρίζει την απόφαση εξαίρεσης των κ. Πολάκη – Τζανακόπουλου παράνομη, θα την ακολουθήσει.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και εκ των μελών της επιτροπής, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο κ. Τσοβόλας τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής για το οποία θα ζητήσει εξαίρεση, σημείωσε σχετικά, επίσης στον Alpha 98.9: «Χαιρετίζουμε την αλλαγή γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η είδηση και όχι ότι ζητάνε τη δική μου εξαίρεση. Εμένα αν μπορούσαν θα με εκτελούσαν κιόλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα υποστήριζε ότι κάθε κοινοβουλευτική ομάδα δικαιούται να στέλνει αυτούς που νομίζει. Όπως δικαιούται έκανε την αίτησή του ή θα την κάνει θα εξεταστεί και ότι αποφάσεις ληφθούν θα γίνουν σεβαστές. Αυτά είναι ζητήματα που έχουν λυθεί, δεν είναι πρωτόγνωρα. Έχουν λυθεί από το παρελθόν, άλλο αν γίνονται αποδεκτές οι θεσμικές λύσεις και οι συλλογικές αποφάσεις, οι κανονισμοί, το Σύνταγμα και οι νόμοι. Αν δεν γίνονται αυτό είναι άλλο θέμα. Οι διαδικασίες που έχουν γίνει τόσα χρόνια με εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο. Προβλήματα αντιμετωπίστηκαν παρόμοια και στο παρελθόν». Για τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο δε, ήταν κάθετος: «Οι κύριοι που ζητήσαμε την εξαίρεσή είναι σημαντικοί μάρτυρες. Γνωρίζουν πολλά όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, για να φωτίσουν την υπόθεση. Πρέπει να καταθέσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα της Προανακριτικής».
Σε αυτό το κλίμα, αναμένεται να επιβεβαιωθεί αν το απόγευμα οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος θα επιμείνουν να συμμετάσχουν στις εργασίες τους προκαλώντας την αντίδραση του προεδρείου, ή θα παραστούν για να αποχωρήσουν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία σε μία αιχμηρή πολιτική δήλωση ή θα πρέπει να αναμένουμε κάποια άλλη στάση – έκπληξη από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα στελέχη της πλειοψηφίας έλεγαν ότι η Προανακριτική θα ξεκινήσει και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να καθυστερήσει την έναρξη των εργασιών της σήμερα τελειώνει, ενώ για τη δήλωση του κ. Τσοβόλα έλεγαν ότι μπορεί να καταθέσει το αίτημά του και αυτό να εξεταστεί από το προεδρείο, το οποίο και θα αποφασίσει, αλλά αυτό θα γίνει παράλληλα με τις εργασίες της επιτροπής.

Γιάννης Καμπουράκης (Η Ναυτεμπορική)