Η ανακοίνωση της παραίτησης του ΓΓ της Κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη την Παρασκευή - η είδηση, δηλαδή, που πυροδότησε μια πολιτική αντιπαράθεση η οποία φαίνεται πως θα καθορίσει τις αρχές της επόμενης πολιτικής σεζόν - έφτασε στα κινητά τηλέφωνα των διαπιστευμένων στο Μαξίμου δημοσιογράφων στις 12.03 το μεσημέρι. Δεν πέρασαν ούτε καν λίγες ώρες, και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα άρχισε να συζητά με ποιους τρόπους η δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ θα μπορούσε να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό. Τα σενάρια για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές επανήλθαν στα πηγαδάκια των επαγγελματιών της πολιτικής. Και το ερώτημα που ακούγεται από τα περισσότερα χείλη, συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα, είναι: «Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;».

Μια πρώτη απάντηση σε αυτό έχουν ήδη αποπειραθεί να δώσουν επίσημα οι κυβερνώντες. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση απαντά θετικά τόσο στο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όσο και στο αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής, αφού η κυβέρνηση «επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά».

Οι κυβερνητικοί, λοιπόν, λένε ότι τάσσονται υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης «στο πλαίσιο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και η Πειραιώς, «που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων». Η τακτική τους συνοψίζεται στη φράση «θεσμική προσέγγιση», την οποία επαναλαμβάνουν διαρκώς πηγές του Μαξίμου και του κυβερνώντος κόμματος.

Εξού και ο Γιάννης Οικονόμου, μετά το χθεσινό τιτίβισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί», προτού απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα «με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του Πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Ακριβώς, όμως, επειδή κρίθηκε πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι μια νέα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι μεγάλο - αφού οι εργασίες του Κοινοβουλίου έχουν διακοπεί για ολιγοήμερες διακοπές και θα επανεκκινήσουν στα τέλη Αυγούστου -, ενώ η συγκρότηση εξεταστικής αναμένεται να χρειαστεί ακόμα περισσότερο χρόνο, κρίθηκε απαραίτητο σήμερα να κάνει δήλωση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το ακριβές περιεχόμενο αυτής δεν είχε αποφασιστεί όταν έγινε γνωστή η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα οριστικοποιηθεί σε πρωινή σύσκεψη του στενού πρωθυπουργικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, εκλογολογία και ανασχηματισμολογία έχουν επιστρέψει για τα καλά. Στο γαλάζιο στρατόπεδο της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ημερομηνία της εθνικής κάλπης θα έρθει αναγκαστικά πιο κοντά επειδή προβλέπουν κλιμάκωση της πόλωσης, η οποία θα προκληθεί από τον τρόπο που θα χειριστεί η μείζων κυρίως αντιπολίτευση το αίτημα για εξεταστική, καθώς και την ίδια την εξεταστική.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΡΑΜΜΗ. Στην κυβερνητική έδρα, πάντως, ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση, επιμένουν πηγές της, θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ ο πολιτικός της προγραμματισμός παραμένει ως είχε. Οσον αφορά τα σενάρια για ανασχηματισμό, συνεχίζουν να τα διαψεύδουν επίσης.

Βέβαια, όλοι όσοι κουβεντιάζουν είτε την πιθανότητα να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία ο Πρωθυπουργός είτε το ενδεχόμενο να αναδιατάξει το υπουργικό του σχήμα παραδέχονται ότι αμφότερες οι κινήσεις δύσκολα γίνονται πριν δημοσιευθούν τα πρώτα γκάλοπ της νέας πολιτικής σεζόν, στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου - γιατί σε αυτά θα αποτυπωθεί το πρόσημο που θα βάλει η κοινή γνώμη, θετικό ή αρνητικό, στην κυβερνητική διαχείριση της παρούσας κρίσης.

Καρολίνα Παπακώστα ΤΑ ΝΕΑ