Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Η συμφωνία υπεγράφη λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.
Οι υπογραφές έπεσαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.  Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Στην τελετή παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ έχουν κληθεί οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ