Σε καθεστώς ειδικής λειτουργίας έκτακτων συνθηκών εισέρχεται πλέον και η Βουλή, προληπτικά, με την πολιτική και υπηρεσιακή διεύθυνσή της πάντως, για προφανείς λόγους να μεριμνούν ώστε έστω με «χαμηλή πτήση» να μην διακοπεί η νομοθετική εργασία της.
Το κρούσμα με τον βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα, ο οποίος πριν πιστοποιηθεί πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και πριν εκδηλώσει οποιοδήποτε σύμπτωμα είχε αρκετές επαφές στους χώρους του Κοινοβουλίου, ήρθε απλώς να επιταχύνει τις αποφάσεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κέλλας είχε παραμονή για αρκετή ώρα και συναλλαγές στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας εντός του κτιρίου, επισκέφθηκε την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ενώ είχε «περάσματα» και από διάφορες Επιτροπές.
Ως σήμερα το πρωί, δεν έχει διαπιστωθεί - πιστοποιηθεί μετάδοση του ιού από τις επαφές του αυτές, πλην όμως ελήφθησαν άμεσα αποφάσεις για προληπτικούς λόγους, πρώτη εκ των οποίων ήταν η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του υποκαταστήματος της Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό τέθηκαν σε καραντίνα και ο χώρος έκλεισε για να απολυμανθεί. Η διεύθυνση της Βουλής ήρθε σε συνεννόηση με την Διοίκηση της Τράπεζας και έτσι στάλθηκαν ήδη δύο υπάλληλοι νέοι, οι οποίοι μετά από ενημέρωση και παραλαβή του Ταμείου, θα θέσουν εκ νέου σε λειτουργία το υποκατάστημα αλλά, προφανώς, μόνο για απολύτως -και εξ αποστάσεων - συναλλαγές.
Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε να αναβληθούν συνεδριάσεις Επιτροπών (είχαν προγραμματιστεί λίγες έτσι κι αλλιώς από την προηγούμενη εβδομάδα) σήμερα και αύριο, όπως επίσης και η συνεδρίαση της «προανακριτικής» που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Αναβλήθηκε και η σημερινή διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ αναμένεται να μην γίνει η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ως την ώρα που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο, η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου (6μμ) για νομοσχέδιο σχετικό με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες θα πραγματοποιηθεί, αλλά με μειωμένη συμμετοχή και με μόνον έναν ομιλητή από κάθε κόμμα.
Με τα έως τώρα δεδομένα, επίσης, σχεδιάζεται η λήψη περαιτέρω αποφάσεων στην Διάσκεψη των Προέδρων που προγραμματίζεται για μεθαύριο Τετάρτη και η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε διά ζώσης, είτε και τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της.
Οι σκέψεις, οι προτάσεις και τα μέτρα
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι στις διαρκείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται, με τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γ. Μυλωνάκη να είναι - εκτός των άλλων - σε διαρκή επιφυλακή για το συντονισμό διευθυντών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, στο τραπέζι τίθενται σειρά προτάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμα και τις «τηλεσυνεδριάσεις», ώστε να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να διακοπεί έστω και κατ’ ελάχιστον η λειτουργία του Ναού της Δημοκρατίας: όχι μόνο για συμβολικούς λόγους, αλλά και για απολύτως πρακτικούς, αφού εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι εξαιρετικά πιθανό να χρειαστεί η άμεση προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισης της κρίσης και των αναγκών που αυτή δημιουργεί καθημερινά στο κράτος και την ελληνική κοινωνία.
«Στις νέες συνθήκες μπαίνουμε σε καθεστώς "χαμηλής πτήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ