Ως το δυσκολότερο ζήτημα του χαρτοφυλακίου του χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας τη δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων μέσα στο 2020.
Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3», εξήγησε ότι σήμερα η Ελλάδα κατέχει μόλις την 24η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το θέμα αυτό. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολυπαραγοντικό, επισήμανε ο υπουργός, καθώς, όπως είπε, πέραν του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού από το υπουργείο, απαιτείται κι ο άρτιος συντονισμός των 13 περιφερειών της χώρας με τους 332 δήμους.
«Νόμιζα ότι  η ΔΕΗ είναι το δυσκολότερό μου πρόβλημα, αλλά τελικά είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά. Διότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία, δεν επιλύεται με δύο παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα κι απαιτεί συνεργασία όλων των δήμων, όλων των περιφερειών κι όλων των επιμέρους κοινωνικών ομάδων. Κάθε μέρα τρέχουμε για να καλύψουμε τεράστιες καθυστερήσεις πολλών ετών, έχοντας ταυτόχρονα να ξεπεράσουμε και τοπικές αντιδράσεις, αλλά θα προχωρήσουμε ακριβώς γιατί πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΝ.
Νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων
«Δημοπρατούμε 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων μέσα στο 2020, όταν από συστάσεως του ελληνικού κράτους έχουν φτιαχτεί τέσσερις» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Όπως σημείωσε, «παρά τις πολυετείς καθυστερήσεις και την κακή εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ήδη υπάρχουν απτές αποδείξεις προόδου:
    Αντιμετωπίσαμε κάποια επείγοντα θέματα και δεν έχουμε πια οξύτατα προβλήματα και για τη δημόσια υγεία σε συγκεκριμένες περιοχές: Κέρκυρα, Λευκάδα, Αίγιο, Ύδρα.
    Αγωνιζόμαστε να δημοπρατηθούν αυτές οι 17 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη τη χώρα.
    Μία τρίτη πρόοδος είναι ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πατούλης βγήκε - με τη δική μας στήριξη - κι ανακοίνωσε το πρόγραμμα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Προβλέπει τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Φυλή, Γραμματικό και Σχιστό, οι οποίες θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Θα είχαν προχωρήσει αν η κ. Δούρου δεν είχε ακυρώσει το σχέδιο του κ. Σγουρού. Προχώρησαν οι αντίστοιχες μονάδες τον Ιωαννίνων, των Σερρών και της Δυτικής Μακεδονίας, που ήταν περίπου εκείνης της περιόδου και είναι σήμερα πραγματικότητα» δήλωσε ο υπουργός.
Καφέ κάδοι για τρόφιμα σε όλη την Ελλάδα
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Αττικής - μεταξύ άλλων - για τους καφέ κάδους, ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε τη στρατηγική επέκτασής του από το υπουργείο σε όλη την Επικράτεια.
«Ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μαζικά ο καφέ κάδος για τρόφιμα, που είναι κάτι που είχαμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις και το αγκαλιάζει η κυβέρνηση. Υπάρχουν ειδικά συστήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ζάππειο από την περιφέρεια, και η συνεννόηση είναι να τοποθετηθούν σε χώρους πρώτα όπου υπάρχει μαζική παραγωγή τέτοιων σκουπιδιών, όπως είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κλπ. Εμείς αυτό το πρόγραμμα θα το στηρίξουμε και θέλουμε να το επεκτείνουμε σε όλη την Ελλάδα, διότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην ανακύκλωση» υπογράμμισε.
«Μόνο ένας Χουντίνι...»
Σε ερώτηση αν στην τετραετία θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Μόνο ένας Χουντίνι θα έλυνε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια τετραετία. Έχουμε παρουσιάσει στόχους συγκεκριμένους, σε τι ποσοστό ανακύκλωσης θα φτάσουμε στο τέλος της. Οι στόχοι που έχουμε θέσει έχουν να κάνουν και με την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων, διότι μπορεί από τα σκουπίδια να παράγεται ενέργεια. Στη Γαλλία, όπου ήμασταν την περασμένη εβδομάδα, είδα ότι υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες κι εδώ ακόμα το φιλοσοφούμε αν χρειάζονται ή όχι...» ανέφερε ο ΥΠΕΝ.

naftemporiki.gr