Μόλις ένα 24ωρο πριν η κυβέρνηση μπει και επισήμως στο τελευταίο έτος της διακυβέρνησής της –αυτό θα γίνει την Πέμπτη 7 Ιουλίου– θα λάβει χώρα στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που αναμένεται να αποτελέσει ατύπως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο θα κρατήσει, αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Η σημερινή (Τετάρτη 6 Ιουλίου) συζήτηση έχει θέμα την κοινωνική πολιτική και προκλήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως στο συγκεκριμένο πεδίο, που αποτέλεσε κατά το παρελθόν προνομιακό χώρο για την Αριστερά, έχουν γίνει τόσα πολλά από την παρούσα κυβέρνηση, που έχει εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο υπέρ της στήριξης της κοινωνίας, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν στο ανώτερο επίπεδο, όπως είναι μία συζήτηση μεταξύ αρχηγών. Η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κινηθεί η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Είναι βέβαιο, ωστόσο, πως η κουβέντα θα πάρει μορφή ευρύτερης αντιπαράθεσης, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να σηκώσουν και το θέμα της Novartis και να μετατρέψουν τη συζήτηση σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές πως επιθυμεί η πολιτική αντιπαράθεση να μείνει εντός πλαισίων και σε πολιτισμένο κλίμα, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Εάν όμως προκληθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώσει τους τόνους –όπως αναμένεται– τότε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αφήσει αναπάντητο τίποτα. Η κυβέρνηση εξάλλου το τελευταίο διάστημα επαναφέρει σταθερά στο προσκήνιο την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς η σύγκριση των δύο περιόδων αποτελεί στρατηγική επιλογή ενόψει των εκλογών. Συνεπώς ο κ. Μητσοτάκης –εφόσον προκληθεί– δεν θα διστάσει να θυμίσει τα πεπραγμένα της περιόδου εκείνης και το πώς «η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας», όπως επισημαίνει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Το βέβαιο είναι πως σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία θα έχουμε ένα πρώτο βασικό κρας τεστ, που θα αποτελέσει «μέτρο» για το πώς θα κινηθεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων το επόμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κρας τεστ στα μέσα Ιουλίου στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, όπου και εκεί η αντιπολίτευση δείχνει διάθεση να σηκώσει ιδιαίτερα ψηλά τους τόνους.

Οι κρίσιμες 45 ημέρες

Με δεδομένο λοιπόν πως από την Παρασκευή θα διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, οι επόμενες 45 ημέρες θα είναι κομβικές για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά τις εκλογές. Τα βασικά κριτήρια είναι τα εξής: α) Το πόσο τοξικό θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί, κάτι που έχει τονίσει πολλάκις ο πρωθυπουργός, β) το πώς θα κινηθεί η Αγκυρα για την οποία στην Αθήνα υπάρχει η αίσθηση πως δεν θα ξεπεράσει τα εσκαμμένα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν και γ) τι θα δείξουν οι έρευνες που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο και θα αποτελέσει βασικό κριτήριο πριν από τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)