«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Η ελπίδα είναι εδώ, η ελπίδα για καλύτερες μέρες για όλες τις ελληνίδες και όλους τους έλληνες. Για μια ισχυρή παράταξη με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα η παρουσία σας είναι συγκλονιστική. Αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης». Αυτό τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας ειδική μνεία τόσο στους 3 παριστάμενους αρχηγούς, Ε. Βενιζέλο, Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και την εκλιπούσα Φ. Γεννηματά.
«Θα είναι πάντοτε παρούσα για τους αγώνες που έδωσε τα πέντε όρθια η παράταξη τα τελευταία χρόνια η Φώφη Γεννηματά», είπε σε κλίμα συγκίνησης ο Ν. Ανδρουλάκης ενώ νωρίτερα είχε μεταδοθεί video με στιγμές από την πορεία της κυρίας Γεννηματά στην προεδρία του κόμματος.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, παίρνοντας σαφής αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση την πιστεύω είναι το όραμα μου γι' αυτό αγωνίζομαι. Πρόθεση μου είναι να ενώσω όλες τις κατακερματισμένες δυνάμεις ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολλούς εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δεν θα θυμίζει σε τίποτα από την διακυβέρνηση ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ζει ο ελληνικός λαός σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον και να έχει πραγματική πολιτική επιλογή αξιοπρέπειας», είπε.
Επανερχόμενος στο εσωκομματικό επίπεδο υπογράμμισε ότι το συνέδριο είναι το τρίτο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της παράταξης όχι μόνο στο πολιτικό προς κύριο αλλά στο προσκήνιο της ιστορίας. «Το Δεκέμβρη 270.000 δημοκράτες πολίτες υπέγραψαν την αφετηρία. Σε αυτές τις διαδικασίες αποδείχτηκε περίτρανα πόσο βαθιά είναι η κοινωνική μας ρίζα σε αυτό τον τόπο. Είναι τώρα όπως σειρά μας να αναλάβουμε αυτή την βαριά ευθύνη και να αποδείξουμε ότι και μπορούμε και θέλουμε. Τιμώντας την ισχυρή εντολή που πήρα το Δεκέμβρη για ενότητα ανανέωση και πολιτική αυτονομία με τα κόμμα ανοιχτό δημοκρατικό δεμένο στη βάση της παράταξης», σημείωσε. Έθεσε, δε, ως στόχος την ανάκτηση της εμπιστοσύνης με τους πολίτες και κυρίως με τη νέα γενιά. «Δύο γενιές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική ιδού το μεγάλο στοίχημα να αποδείξουμε ότι την το κόμμα μπορεί να προσφέρει λύσεις και να χτίσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με τις νέες γενιές της πατρίδας μας, όπως άλλωστε έγινε και το 1974 που η δύναμη του ΠΑΣΟΚ ήταν η νέα γενιά της Ελλάδας», υπογράμμισε.
Μιλώντας για τα εξωτερικά θέματα ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι ακλόνητα σταθερή στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, όσο ισχυρός κι αν είναι αυτός που το καταπατά σε οποιαδήποτε πλευρά του κόσμου. Αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς απέναντι στο δικαίωμα του αμυνομένου να αντισταθεί και να υπερασπιστεί την πατρίδα του και την ελευθερία του, όπως κάνει ο ουκρανικός λαός.« Και πολύ περισσότερο ο δικός μας λαός, ένας λαός που βίωσε τον αιματοβαμμένο Αττίλα. Δεν δίνει κανένας περιθώριο στους αναθεωρητές της ιστορίας είτε λέγονται Πούτιν είτε Ερτογάν», είπε για να λάβει το θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους. Επανέλαβε, ακόμα, την πρότασή όλοι οι εταίροι μας να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. «Δεν μπορούν εταίροι μας ακόμη και σήμερα μετά τα όσα συνέβησαν και με τη Ρωσία να πωλούν όπλα στον Ερντογάν. Είναι για μας πρώτη προτεραιότητα. Καμιά δυτική χώρα όσο συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά από την γείτονα να μην υπογράψει εξοπλιστικό πρόγραμμα με την Τουρκία. Ήταν μία πρόταση που πέρασε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», επισήμανε.

ethnos.gr