Υπό τις πάσης φύσεως απειλές του Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε χθες να στείλει διπλό μήνυμα στην Αγκυρα: αφενός επισκεπτόμενος τα ακριτικά νησιά Κω και Ψέριμο, αφετέρου μιλώντας από την Κω για το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα φυλάει με μεγάλη επιτυχία τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους ακρίτες τόνισε πως «με τη δική σας βοήθεια, φυλάσσοντας τα σύνορά μας –μεγάλες ευχαριστίες στο Λιμενικό μας που κάνει μια σπουδαία δουλειά σε πολύ δύσκολες συνθήκες– με τη στήριξη της Ευρώπης, επιταχύνοντας τις διαδικασίες ασύλου, δημιουργώντας νέες δομές, εξασφαλίζοντας τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα πέντε νησιά τα οποία έχουν σήμερα δομές, στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας, αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι του έκανε εντύπωση πως παρά το γεγονός ότι επισκέφθηκε ένα ακριτικό νησί, όπως η Κως, κανείς δεν του ανέφερε το προσφυγικό, ενδεικτικό πως το πρόβλημα αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει λυθεί. «Θέλω να μιλήσω για κάτι, για το οποίο δεν μου μιλήσατε καθόλου και χάρηκα πολύ γι’ αυτό. Εάν είχα έρθει πριν από δύο χρόνια στο νησί, το πρώτο θέμα θα ήταν το προσφυγικό. Σήμερα δεν το ανέφερε κανείς», είπε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση: «Ελπίζω και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα (σ.σ. χθες) τη Μυτιλήνη, να έχει την ίδια εμπειρία: ότι κανείς δεν θα του μιλήσει για το προσφυγικό γιατί, πολύ απλά, το πρόβλημα αυτό καταφέραμε να το λύσουμε». Παράλληλα ο πρωθυπουργός, όπως έγραφε και χθες η «Κ», στις περιοδείες που θα κάνει είτε θα ανακοινώνει είτε θα εγκαινιάζει κάτι. Χθες από την Κω ανακοίνωσε πως «η πατρίδα του Ιπποκράτη θα αποκτήσει επιτέλους νέο, υπερσύγχρονο νοσοκομείο». Ακολούθησε επίσκεψη στην ακριτική Ψέριμο, την οποία ο πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί το 2017 ως πρόεδρος της Ν.Δ. και σήμερα την επισκέφθηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Μάλιστα, στις αρχές του έτους, στο νησί τοποθετήθηκε έπειτα από χρόνια στρατιωτικός ιατρός.
Στην Αστυπάλαια
Ο τελευταίος σταθμός της χθεσινής περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η Αστυπάλαια. Ενα χρόνο πριν είχε γίνει η επίσημη έναρξη του προγράμματος «Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί». Χθες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ομίλου VW, Χέρμπερτ Ντις, άναψαν το πράσινο φως για την έναρξη της β΄ φάσης του, που επεκτείνεται και στην «έξυπνη κινητικότητα», με την παρουσίαση –μεταξύ άλλων– της εφαρμογής «Astymove», που θα αποτελέσει την πλατφόρμα υπηρεσίας μοιραζόμενων ηλεκτρικών μίνι βαν στο πλαίσιο της δημοτικής συγκοινωνίας.

Σταύρος Παπαντωνίου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)