Λόγο για πρωτόγνωρη και οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων στην επαρχία Φαρσάλων, κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω των παρεμβάσεων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο στόχος των παρεμβάσεων αυτών, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι τριπλός: να καλυφθούν ελλείψεις του παρελθόντος, σε εποχές που καμία χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα δεν προβλεπόταν από το κεντρικό κράτος, να αποκατασταθούν υποδομές που καταστράφηκαν λόγω του «φαινομένου χιλιετίας» του Ιανού και άλλων θεομηνιών, και να προληφθούν οι επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στα Φάρσαλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας ολοκλήρωσαν και έχουν σε εξέλιξη καθαρισμούς σε συνολικό μήκος 81,6 χλμ στον Ενιπέα και σε ρέματα της περιοχής:

-Μετά τον Ιανό, καθαρισμοί ρεμάτων συνολικού μήκους 16,7 χιλιομέτρων στα εξής σημεία (χάρτης 1):

Ρέμα Χαιδαρόρεμα από την ε.ο. Φάρσαλα -Σταυρός έως τη συμβολή του με το ρέμα Απιδανός- οικισμός Ανωχωρίου

Νεράιδα, μεταξύ οικισμών Ξυλάδων και Νεράιδας και μεταξύ οικισμών Παλαιόμυλου και Νεράιδας

Ρέμα Ρήγαιου

Ρέμα Δασόλοφου

Παραπόταμος Αμπελιάς

Ρέμα Αικλής

Το επόμενο διάστημα ξεκινούν έργα καθαρισμού ρεμάτων σε συνολικό μήκος 7,5 χιλιομέτρων εντός του οικισμού της Αγίας Τριάδας, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Υπέρεια στα ρέματα Δρισκολιώτης και Λυκόρεμα.

-Στον Ταμπάκο, καθαρισμός ρέματος σε μήκος 4 χλμ. (χάρτης 2), αν και η αρμοδιότητα ανήκει στον ΓΟΕΒ

-Καθαρισμός Απιδανού ποταμού από τον περιφερειακό Φαρσάλων μέχρι τον Φαρσαλίτη σε μήκος 5 χλμ

-Αποκατάσταση – εκβάθυνση κοίτης ποταμού Αικλή, από ε.ο. Φαρσάλων-Βόλου μέχρι τον Ενιπέα ποταμό σε μήκος 2,2 χλμ

-Αποκατάσταση αναχωμάτων ποταμού Αικλή στις θέσεις που καταστράφηκαν από τον Ιανό

-Αποκατάσταση κατεστραμμένου αγωγού από τον Ιανό στο Βασιλί

-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθάρισε και εκβάθυνε την περιμετρική τάφρο Φαρσάλων και με νέο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη επενδύει την τάφρο βόρεια της περιφερειακής οδού Φαρσάλων από την συμβολή της με την ε.ο. Φαρσάλων Βόλου έως τη συμβολή της με την οδό Απιδανού.

-Στον Ενιπέα η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος, έχει καθαρίσει σημειακά την κοίτη του ποταμού (χάρτης 3) πριν και μετά τον Ιανό και έχει αποκαταστήσει αναχώματα, σε συνολικό μήκος 46,2 χλμ. σε Υπέρεια, Πυργάκι, Ευύδριο, Βασιλί, Σιτόχωρο, Αμπελιά.

Εξελίσσεται νέα εργολαβία, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, με καθαρισμό της κοίτης του ποταμού, συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η κατασκευή του αντλιοστασίου στην Υπέρεια, αν και όχι δική της αρμοδιότητα. Η Περιφέρεια πρόκειται να συντηρήσει -στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της- θυροφράγματα στον Ενιπέα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΤΟΕΒ Ενιπέα.

ertnews.gr