Κλιμάκιο της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Κορέας αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες, επισκέφτηκε περιοχές της Περιφερειακή Ενότητας Λάρισας κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποδέχτηκε το κλιμάκιο ενώ είχε την ευκαιρία να το ενημερώσει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, που παράγονται στην περιοχή μας και τη διασφάλιση των φυτοϋγειονομικών προδιαγραφών, που πληρούνται σύμφωνα με του ελέγχους των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Αντικείμενο του κορεάτικου κλιμακίου αποτέλεσε, ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος καλλιεργειών ακτινιδίων στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε Λάρισας και ο έλεγχος προδιαγραφών συσκευαστηρίων της περιοχής.
«Μετά το άνοιγμα των αγορά της Κίνας και της Ινδίας για τα θεσσαλικά προϊόντα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σχέδιο και στρατηγική μέσα από στοχευμένες δράσεις ανοίγει νέους δρόμους προκειμένου οι καρποί της θεσσαλικής γης να γίνουν γνωστοί σε νέες δυναμικές αγορές που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση του εισοδήματος του Θεσσαλού παραγωγού.
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κλιμάκιο από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Κορέας που στόχο έχει το άνοιγμα της αγοράς της Κορέας σε ένα σημαντικό θεσσαλικό προϊόν με προστιθέμενη αξία το ακτινίδιο.
Οι Κορεάτες επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακτινιδίων στην περιοχή του Πυργετού και σε συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Αγιάς.
Σε μία δύσκολη εποχή έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε, δεν παραδινόμαστε, ούτε και σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Παλεύουμε και κερδίζουμε» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Καλομπάτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Πρωτογενούς Τομέα- Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γ. Λαδόπουλος, ο Δ/ντής της Αγροτικής Οικονομίας κ. Π. Καλφούντζος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου, Δρ. Δ. Σταυρίδης και γεωπόνοι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές του ίδιου Τμήματος.
Ακολούθησε ξενάγηση από τους αρμόδιους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές του Τμήματος Φυτοπροστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου, σε αγρούς της περιοχής Πυργετού, όπου επισκέφτηκαν καλλιέργειες ακτινιδίων, για τη διαπίστωση της φυτοΰγειονομικής κατάστασης των οπωρώνων και τον τρόπο εφαρμογής των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας της χώρας.
Κατόπιν επισκέφθηκαν στην περιοχή της Αγιάς συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία τελικής πιστοποίησης των εξαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Την αντιπροσωπεία συνόδευαν εκ μέρους του ΥΠΑΑΤ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ κ. Χρήστος Αραμπατζής.
Η συνολική εικόνα που αποκόμισαν τα μέλη της Κροατικής αντιπροσωπείας ήταν θετική, με σχόλια ευνοϊκά για τον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Π.Ε. Λάρισας, που θέτει τις βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Παρόμοια επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο από Κινέζικη αντιπροσωπεία για τη πληρότητα των προδιαγραφών των πυρηνοκάρπων στην προσπάθεια της Περιφέρειας να ανοίξουν νέες αγορές για τη χώρα μας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας της χώρας με την Ινδία για τα μήλα, που ήταν η πρώτη πανευρωπαϊκά και σημαντική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., στα οποία δόθηκε η δυνατότητα δοκιμαστικής εξαγωγής, η Ελλάδα είναι η πρώτη η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή δοκιμαστικών φορτίων. Από τα συνολικά 10 φορτία, που αποτελούσαν τη δοκιμαστική αποστολή, τα 8 αποστάλθηκαν από την Π.Ε. Λάρισας, υπό την επίβλεψη των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών.