Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Οι αναγνωστικές προτάσεις -ευτυχώς- είναι ανεξάντλητες και πάντα επίκαιρες. Μόνο για τη δική σας απόλαυση. Καλό Σαββατοκύριακο.

Νήματα που ενώνουν – Κίκα Χατζοπούλου

Με το νουάρ εφηβικό μεταμυθολογικό θρίλερ «Νήματα που ενώνουν» κάνει την πρώτη της συγγραφική εμφάνιση η Κίκα Χατζοπούλου, υφαίνοντας με μαεστρία έναν πολυεπίπεδο κόσμο που συνδυάζει το μυστήριο, τον γοτθικό μύθο και τον έρωτα. Fantasy YA που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η μετάφραση ανήκει στη Βούλα Αυγουστίνου.  Ενδείκνυται για ηλικίες 14+ ετών.

Η υπόθεση του βιβλίου καταδύεται σε έναν φανταστικό κόσμο όπου οι απόγονοι των θεών κληρονομούν μοναδικές δυνάμεις. Επικεντρώνεται στις αδελφές Όρα, στις Μοιραΐδες, απογόνους των Μοιρών, οι οποίες έχουν κάθε μία από έναν ξεχωριστό ρόλο: μια να υφαίνει, μια να σχεδιάζει και μια να κόβει τα νήματα της ζωής. Η ιστορία ακολουθεί την Ιώ, τη νεότερη από τις αδελφές, η οποία χρησιμοποιεί τις ικανότητές της για να λύσει μια σειρά από μυστηριώδεις δολοφονίες που απειλούν τις αδελφές της, τον ψυχικό της σύντροφο και την πόλη της.

Η έρευνά της την  οδηγεί σε μια αποκάλυψη σοκαριστικών μυστικών και σε μια ανατρεπτική αλληλεπίδραση με τον Εντέι Ρούνα, το δεξί χέρι της διαβόητης Βασίλισσας της Μαφίας, και τον άνδρα με τον οποίο μοιράζεται ένα σπάνιο νήμα μοίρας που τους συνδέει ως ψυχικούς συντρόφους πριν καν συναντηθούν.

Ποιος αρπάζει γυναίκες ακρωτηριάζοντας το νήμα της ζωής τους, για να τις εξακοντίσει στη συνέχεια στην πόλη ως φονικά εργαλεία;

Η πόλη του Αλάντε, με τη μισοβυθισμένη αρχιτεκτονική της και την απειλή που κρέμεται πάνω από τους κατοίκους της, λειτουργεί ως φόντο στην έρευνα που κάνει η Ιώ, προσθέτοντας επιπλέον μυστήριο στην αφήγηση. Ο αναγνώστης περιπλανείται στα θολά νερά μιας πόλης βυθισμένης τόσο στη δόξα όσο και στις σκιές. Ίντριγκες, πάθη, εγκλήματα, υπόκοσμος, παιχνίδια εξουσίας και σκοτεινές ιστορίες σε μια μετα-πόλη. Μοίρα ή ελεύθερη βούληση;

Η Χατζοπούλου εξασφαλίζει μια θέση στην καρδιά μου με την ικανότητά της να δημιουργεί έναν κόσμο που είναι ταυτόχρονα μαγικός και απτός, διαπερασμένος από έναν αέρα μυστηρίου. Τα «Νήματα που ενώνουν» δεν είναι απλά μια ιστορία φαντασίας· είναι μια εξερεύνηση στον δεσμό που έχουν τα αδέρφια, της αγάπης και της προορισμένης σχέσης μεταξύ χαρακτήρων που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο γεμάτο με διαρκείς προκλήσεις και απειλές. Μια μίξη αρχαίας μυθολογίας με μεσαιωνικά και δυστοπικά στοιχεία, plus δόσεις ρομαντισμού. Το πεπρωμένο καταλύτης της ιστορίας και της εξέλιξής της.

Συνολικά, το «Νήματα που ενώνουν» εξερευνά αρχαίους μύθους σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, φέρνοντας στη ζωή τους αιώνιους αγώνες μεταξύ μοίρας και ελεύθερης βούλησης, παρελθόντος και παρόντος. Η συγγραφέας με ένα έντονο λογοτεχνικό υπόβαθρο και μια εμπειρία που εκτείνεται στην παιδική λογοτεχνία και τις ξένες εκδόσεις, προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό μια ιστορία που αγγίζει τις καρδιές και το μυαλό, προκαλώντας ταυτόχρονα τη φαντασία και τις αισθήσεις.

Κι έπεται συνέχεια...

Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία - Μαρία Τσατσάκη

Το βιβλίο «Έρωτας. Ατάκα. Ιστορία» της Μαρίας Τσατσάκη είναι μια συλλογή από ιστορίες και σκέψεις που περιστρέφονται γύρω από τον έρωτα, τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάκτος.

Η επιμέλεια ανήκει στη Γωγώ Κουτσούγερα. Είναι εμπνευσμένο από το site www.atakaistoria.gr. 100 ατάκες για τον έρωτα γέννησαν 100 ιστορίες με συναισθήματα αγάπης, ανάμνησης, πόνου, απογοήτευσης, νοσταλγίας, χαράς και λύπης.

Η συγγραφέας εξερευνά τη δυσκολία της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων και συναισθημάτων σε μια εποχή που η εφήμερη επαφή φαίνεται να προτιμάται, καθώς και τον φόβο ή την ανασφάλεια που συχνά εμποδίζουν τους ανθρώπους να εμβαθύνουν στις σχέσεις τους​​.

Για τον έρωτα τον διαχρονικό, που αντέχει στη φθορά του χρόνου...

Το βιβλίο καταπιάνεται με την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο έρωτας στη σύγχρονη κοινωνία, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, καθώς και τα εργασιακά άγχη, διαμορφώνουν νέα πρότυπα και ισορροπίες στον τρόπο που οι άνθρωποι επικοινωνούν και συνδέονται μεταξύ τους. Η κυρία Τσατσάκη προσφέρει μια εμβάθυνση στην ανάγκη για αυθεντικότητα και ειλικρίνεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, τονίζοντας την αξία του να βρίσκει κανείς ευτυχία και ολοκλήρωση μέσα από την αληθινή συναισθηματική επαφή και την ενδοσκόπηση​​.

Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η σκέψη/πίστη ότι, παρά τις σύγχρονες προκλήσεις, ο έρωτας και οι αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να ανθίσουν και να προσφέρουν βαθύτερη ευτυχία και ικανοποίηση. Μέσα από τις ιστορίες που παρουσιάζει το βιβλίο προσκαλεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τις δικές τους σχέσεις και συναισθήματα, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να αναζητήσουν την αληθινή επαφή και σύνδεση με τους άλλους.

Κάποιες από τις ιστορίες ρομαντικού ρεαλισμού που ξεχώρισα μεταξύ άλλων είναι οι εξής: Ήρθα για μια αγκαλιά, Δεν αρκεί να μπορείς, χρειάζεται και να θέλεις, Τι είναι ο έρωτας; Ο έρωτας είναι…, Νιώθω ότι εσύ είσαι…, Θέλω να είσαι…, Αγάπη είναι να νιώθεις…

Γιατί μια ατάκα μπορεί να δώσει φως σε μια θλιβερή στιγμή με τον μοναδικό της τρόπο.

Η γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης - Tomi Adeyemi

«Η γενιά της Αρετής και της Εκδίκησης» αποτελεί το δεύτερο μέρος της σειράς Η κληρονομιά της Ορίσα, μετά το «Η γενιά του Αίματος και της Οργής», της συγγραφέως Tomi Adeyemi. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιβίσκος. Η μετάφραση ανήκει στη Σύλια Ν. Ζωιοπούλου, η επιμέλεια στη Βίκυ Κάουλα και ο σχεδιασμός εξωφύλλου στον Νάσο Βάγια.

Η ιστορία συνεχίζεται αμέσως μετά τον θάνατο του βασιλιά Σαράν, η παρέα της μεταφυσικής Ζελί, της έκπτωτης πριγκίπισσας Αμαρί και του ψύχραιμου, αδελφού της Ζελί, Τζάιν, παλεύει να ανακτήσει τον θρόνο από τη μονάρχη Βασίλισσα Νεχάντα, που έχει καταλάβει το Λάγος και απειλεί με τις μαγικές της δυνάμεις.

Η σωτηρία κρέμεται από τις προσπάθειες της Ζελί να ενώσει τους μάγους σε μια Ορίσα και να προστατεύσει τον λαό της από την οργή της Νεχάντα, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται το δικαίωμα της Αμαρί στον θρόνο για να φέρει ειρήνη στο βασίλειο.

Παλιοί και νέοι χαρακτήρες ενώνονται για να παλέψει για τα πιστεύω τους. Ποιοι θα επικρατήσουν;

Η γραφή της Tomi Adeyemi αποτυπώνει έντονα συναισθήματα και δυναμικές περιγραφές, με έναν τρόπο που εμπλουτίζει τον φανταστικό κόσμο της Ορίσα. Χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να δημιουργεί πολυδιάστατους χαρακτήρες με βαθιά συναισθηματική εξέλιξη, ενσωματώνοντας στοιχεία Δυτικής Αφρικανικής μυθολογίας. Το δεύτερο μυθιστόρημα φαντασίας της συγγραφέως δίνει πνοή σε έναν κόσμο μαγείας και κινδύνου.

Η Adeyemi χρησιμοποιεί το φανταστικό ως μέσο για να σχολιάσει τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, προσφέροντας μια ιστορία επικών διαστάσεων. Θίγεται ο ρατσισμός και τα πολιτικά παιχνίδια εκμετάλλευσης.

Η αφήγηση κατάφερε να με ενθουσιάσει, να με συγκινήσει και να προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα αγωνίας και ανατροπών. Το τέλος του βιβλίου αφήνει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, ν’ αναμένει το επόμενο και τελευταίο μέρος της σειράς.