Έχουν μείνει 11 εργάσιμες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και το νούμερο ένα ερώτημα που κυριαρχεί στην λογιστική πιάτσα είναι αν ο χρόνος μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα αποδειχθεί επαρκής.
Χθες, φτάσαμε αισίως στις 5,1 εκατομμύρια δηλώσεις κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου (αυτή είναι προς το παρόν η καταληκτική ημερομηνία) θα πρέπει να υποβληθούν ακόμη 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις, περίπου 100.000 ανά εργάσιμη ημέρα.
Η συγκεκριμένη επίδοση θεωρείται «εφικτή» αν και μέχρι στιγμής ελάχιστες μέρες επιτεύχθηκε αντίστοιχη επίδοση άνω των 100.000 δηλώσεων ημερησίως. Προς το παρόν πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται απρόθυμο να ανακοινώσει νέα παράταση καθώς θέλει να σταλούν το ταχύτερο δυνατό τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Ό,τι και αν γίνει, με την ολοκλήρωση της φετινής διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα αποκαλυφθεί το τριπλό ρεκόρ των τελευταίων (τουλάχιστον) 15 ετών. Πρώτον: το δημόσιο θα βεβαιώσει το μικρότερο ποσό που έχει καταγραφεί από τον φόρο εισοδήματος.
Ενώ κάθε χρόνο, εισέπραττε καθαρά πάνω από 3 δισ. ευρώ, μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί μόλις 1,6 δισ. ευρώ και ενώ υπολείπεται η έκδοση περίπου 1,8 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών εκ των οποίων χρεωστικά θα είναι μόλις τα 600-700.000. Αυτό, προφανώς συνδέεται με την πανδημία και τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Δεύτερον: το συνολικό ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από το 2003-2004. Μιλάμε για 16-17 χρόνια πίσω. Όλοι οι φορολογούμενοι μαζί δεν θα δηλώσουν παρά 70-72 δισ. ευρώ.
Αρκεί να σημειωθεί ότι πριν από την κρίση, τα δηλωθέντα εισοδήματα είχαν φτάσει στα 115 δισ. ευρώ. Τεράστια απώλεια της τάξεως των 40-45 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Όσο για το τρίτο ρεκόρ, έχει να κάνει με την έκδοση του μικρότερου αριθμού χρεωστικών εκκαθαριστικών (η αναλογία φτάνει αυτή τη στιγμή στο 32%) και του μεγαλύτερου αριθμού πιστωτικών εκκαθαριστικών: 17 στα 100 εκκαθαριστικά φέρνουν επιστροφή φόρου.
Αυτά τα ρεκόρ μόνο θετικά δεν είναι. Το ζητούμενο είναι και τα τρία να «χαθούν» με τη λήξη της πανδημίας. Τουλάχιστον για το 2022 όμως δεν αναμένεται να σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Και το 2021 κύλησε με μειώσεις εισοδημάτων κυρίως από μισθούς και ενοίκια. Φυσικά, θα υπάρξει αύξηση συγκριτικά με τα εισοδήματα του 2020, απόρροια και της ανάπτυξης που θα σημειωθεί φέτος.
Δεν αναμένεται όμως να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Θα είναι μακρά και δύσκολη η πορεία για την ανάκτηση των δηλωθέντων εισοδημάτων, τουλάχιστον αυτών που εμφανίζονται πριν την πανδημία.

liberal.gr