Το 2020 επρόκειτο να ήταν ένα έτος «ανάκαμψης» του Κινέζου τουρίστα, χάρη στη βελτίωση του εμπορίου και τα σημάδια σταθεροποίησης της κινεζικής οικονομίας.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού και οι συνεπαγόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, φαίνεται ότι διαψεύδουν πανηγυρικά τις αρχικές προσδοκίες.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές επιπτώσεις – όχι μόνο στην Κίνα – αλλά σ΄ όλη την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση της Oxford Economics, η οποία θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα «χάσουν» σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες.

Οι συνέπειες αναμένεται να είναι τεράστιες, καθώς η Κίνα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή τουριστικών εσόδων για τις ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι Κινέζοι φαίνεται ότι δεν «τσιγκουνεύονται» τα χρήματά τους, δαπανώντας 6.500 δολάρια κατά μέσον όρο, όταν οι τουρίστες άλλων χωρών «ξοδεύουν» μόλις 4.000 δολάρια.

Πέραν των ΗΠΑ, η μείωση των Κινέζων τουριστών αναμένεται να πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, αρκετές χώρες της Ασίας έχουν «επενδύσει» πολλά στους Κινέζους τουρίστες, προχωρώντας σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο.

Το 2018, για παράδειγμα, η Ταϊλάνδη υποδέχθηκε 10,5 εκατομμύρια τουρίστες από την Κίνα, κάτι το οποίο συνείσφερε το 11% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.  

Από την πλευρά της, η Ινδονησία προειδοποιεί ότι οι απώλειες από την αποδυνάμωση του κινεζικού τουριστικού κύματος ενδέχεται να αγγίξει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ελλάδα και Γαλλία, το μεγαλύτερο πλήγμα

Όμως, δεν είναι μόνο η Ασία. Είναι και οι ΗΠΑ, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και η Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Oxford Economics, εξαιτίας του νέου κοροναϊόυ εκτιμάται ότι, μόνο στις ΗΠΑ, θα «χαθούν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Αντίστοιχες επιπτώσεις αναμένονται και στην Ευρώπη, η οποία το α’ εξάμηνο του 2019 υποδέχθηκε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Κινέζους.

«Αν υποθέσουμε ότι θα επιβεβαιωθεί η πτώση των Κινέζων τουριστών, πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα βιώσουν μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης» εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Ειδική μνεία, μάλιστα, κάνει στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι οποίες αναμένεται να δεχθούν το ισχυρότερο «πλήγμα».

«Η αποδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του μεταποιητικού κλάδου, καθυστερώντας περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του έτους»

Ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, ώστε να μην δούμε φέτος τις - τόσο συνήθεις - εικόνες των εκατοντάδων Κινέζων τουριστών με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, σε διάφορα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας..

naftemporiki.gr