Στο 7,2% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, έναντι 6,2% που ήταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 7,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο γενικός δεικτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου  Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2019 – Φεβρουαρίου 2020.

Έκρηξη σε ενέργεια και τρόφιμα

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 78,5% τον τελευταίο χρόνο και του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 71,4%, ενώ κατά 41,5% ακριβότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στα είδη διατροφής, αυξήσεις 16,8% σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο στα έλαια και λίπη, 15,2% στα λαχανικά, 14,4% στο αρνί και το κατσίκι.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφηκε αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου (-23%), αν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 9,4% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8,5%.

Τα νωπά λαχανικά ήταν κατά 16% ακριβότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ ανατιμήσεις 2,8% καταγράφηκαν στα νωπά φρούτα, 4,5% στις πατάτες, 2,1% στο γιαούρτι και 1,2% στο μοσχάρι.

Αναζητούνται νέα μέτρα στήριξης έναντι της ακρίβειας

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βάζει «φωτιά» στο κόστος της ενέργειας και των σιτηρών,  το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ένα συνεχόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Κατόπιν τούτων, είναι σαφές ότι ο στόχος που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό για πληθωρισμό της τάξεως του 1% είναι ανέφικτος, ενώ πλέον και ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για το 2022 στο 4%.

Καθώς η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τιθασεύσει τις ανατιμήσεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες και νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς όπως τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της για στήριξη στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα δέσμη μέτρων.

Το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο σήμερα Πέμπτη τόσο στις Βερσαλλίες και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και στην Φρανκφούρτη, όπου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι δύο αυτές συνεδριάσεις θα κρίνουν και τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής.

kathimerini.gr