Λίγες ώρες απέμειναν για λιγότερους από 200.000 φορολογούμενους προκειμένου να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, αλλά και να προλάβουν έως την Παρασκευή να πληρώσουν τις 2 πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος, εφόσον το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περισσότερες από 6.200.000 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν. Το
51,01% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά
16,29% πιστωτικά και
32,70% χρεωστικά.
Αμέσως μετά αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την καταβολή των δύο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος και πιο συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους, καθώς:
- εκτός από την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που πρέπει να πληρωθεί έως την Παρασκευή, με το ποσό που θα μπει στα κρατικά ταμεία να εκτιμάται σε 540 εκατ. ευρώ
- στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πέρυσι, ο φόρος εισοδήματος μπορεί να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά για φέτος, μετά και τις παρατάσεις που δόθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, οι δύο πρώτες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως τις 17 Σεπτεμβρίου, αντί τέλος Αυγούστου που είχε προγραμματιστεί, και η 3η  δόση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Όσοι φορολογούμενοι κρίνουν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.  Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί, αλλάζει και το επιτόκιο, καθώς εάν οι οφειλές ρυθμιστούν σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 4,5% ετησίως, ενώ για ρύθμιση χρέους σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει στο 6% ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, δεν είναι απαραίτητο η οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Επίσης, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις μέσω πιστωτικής κάρτας και κατόπιν να εξοφλήσουν το ποσό σε έως 12 άτοκες δόσεις.

Ραλλού Αλεξοπούλου - naftemporiki.gr