Αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, πήρε τα κλειδιά του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, κάθισε στη θέση του οδηγού και μετέβη στον τόπο ενός ακόμη έκτακτου ιατρικού συμβάντος: Ένας Γερμανός με καρδιακή ανεπάρκεια έπρεπε να διακομιστεί άμεσα στο Βόλο. Ο δήμαρχος παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο λιμάνι του νησιού, από όπου τον παρέλαβε σκάφος του λιμενικού.

Το σκηνικό δεν εξέπληξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι πολλές φορές έχουν δει τον δήμαρχο και ακόμη περισσότερες τον αντιδήμαρχο να πιάνουν το τιμόνι του μοναδικού ασθενοφόρου, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διακομιδών στις δύο από τις τρεις 8ωρες βάρδιες που μένουν κενές καθημερινά.

Μόνο ένα άτομο στο ΕΚΑΒ

Η δύναμη του ΕΚΑΒ στην Αλόννησο αριθμεί έναν (1) εργαζόμενο, ο οποίος εκτελεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή την πρωινή βάρδια, μέχρι τις 3 μ.μ. Για ό,τι συμβεί μετά τις 3 μέχρι το επόμενο πρωί, για όλα τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και αργίες, καθώς και για την περίοδο που ο μοναδικός εργαζόμενος παίρνει άδεια ή ασθενεί, αναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος Χρήστος Φλωρούς, πυροσβέστης στο επάγγελμα. Όταν και εκείνος αδυνατεί, λόγω βάρδιας στην υπηρεσία του, το τιμόνι του ασθενοφόρου παίρνει ο δήμαρχος, Πέτρος Βαφίνης. Ο τελευταίος τυγχάνει να έχει μεγάλο επαγγελματικό δίπλωμα που του επιτρέπει να οδηγεί ασθενοφόρο, όπως και ο αντιδήμαρχος, που είναι οδηγός στην πυροσβεστική.

«Είμαστε αιρετοί, δεν είμαστε διασώστες, ούτε έχουμε την ειδική εκπαίδευση που χρειάζεται. Θα μπορούσαμε να αρνηθούμε και να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, αλλά δεν μας πάει η καρδιά», λέει στο iatronet.gr ο κ.Βαφίνης και προσθέτει: «το θέμα είναι όμως πως έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη αν συμβεί οτιδήποτε. Όταν μας καλεί το Ιατρείο –γιατί εμάς καλεί αν συμβεί κάτι απόγευμα ή Σαββατοκύριακο- μπαίνει το δίλημμα, ‘να πάω, γιατί μπορεί να κινδυνεύσει μια ζωή, αν όμως συμβεί κάτι; Σε ατύχημα ή άλλα συμβάντα χρειάζεται ειδικός χειρισμός, πρέπει να ξέρεις πώς θα τον πιάσεις για να μην του δημιουργήσεις παραπάνω πρόβλημα».

Βοηθούν περαστικοί και γείτονες

Πώς μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του, ακόμα και αν είναι ο «επίσημος» οδηγός του ασθενοφόρου στη βάρδια του, να κάνει παραλαβή και διακομιδή του περιστατικού;

«Αν πρόκειται για σοβαρό τροχαίο ή άλλο ατύχημα, ο οδηγός παίρνει μαζί του και γιατρό από το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου. Αλλιώς πάει μόνος του», απαντά ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Στον τόπο του συμβάντος βοηθάνε οι συγγενείς ή περαστικοί και γείτονες για να τον βάλουν στο φορείο και να τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο…».

Στην περίοδο της πανδημίας, ο δήμαρχος Αλοννήσου χρειάστηκε να «επιστρατευτεί» τρεις φορές προκειμένου να γίνει διακομιδή ασθενών που θα παραλάμβανε ελικόπτερο Super Puma. Σε μια νύχτα – θρίλερ κατά τη διάρκεια του εφιαλτικού χειμώνα του 2020 φόρεσε την ειδική ολόσωμη στολή και μαζί με διασώστη που έφτασε από τη Σκιάθο μετέφεραν σε ειδική κάψουλα τον 83χρονο ασθενή στο ελικόπτερο που τον παρέλαβε. Σε άλλη περίπτωση, ο κ.Βαφίνης καθηλώθηκε τρεις μέρες στο κρεβάτι, προκειμένου να ανακουφιστεί από τους πόνους στη μέση, έπειτα από διακομιδή ενός υπέρβαρου ασθενή, τον οποίο μετέφερε με το βοήθεια του αγροτικού ιατρού.

Το αίτημα για βάση ΕΚΑΒ

Η δημοτική Αρχή της Αλοννήσου έχει κάνει κατ΄ επανάληψη αιτήματα στο ΕΚΑΒ της Θεσσαλίας όπου ανήκει, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να δημιουργηθεί βάση του ΕΚΑΒ στο νησί, με επαρκή αριθμό προσωπικού, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών κατά την θερινή περίοδο, στην οποία καταγράφονται πολλά ατυχήματα με δίκυκλα και αυτοκίνητα, πνιγμοί, καρδιολογικά και άλλα περιστατικά.

Μάλιστα, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες πως διατίθεται να εξασφαλίσει και τη διαμονή των πληρωμάτων, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πληρώνοντας για τη μίσθωση των καταλυμάτων τους.

«Έχουμε κάνει σωρεία παρεμβάσεων, χωρίς να εισακουστούμε», λέει ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας πως ακόμα και ο μοναδικός οδηγός δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ και δεν είναι διασώστης, αλλά είχε προσληφθεί ως οδηγός ασθενοφόρου στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου (όπου υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου) πριν από πολλά χρόνια και σήμερα πλησιάζει στη συνταξιοδότηση.

Σε ερώτηση αν μπορεί να βοηθήσει –έστω προσωρινά- στην κάλυψη κάποιων αναγκών η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει τη συνδρομή πυροσβεστικής και στρατού, είναι επιφυλακτικός. «Στρατό δεν έχουμε στο νησί. Για την πυροσβεστική δεν ξέρω αν καλύπτονται οι δικές τους βάρδιες για να καλύψουν και το ασθενοφόρο. Άλλωστε στην πράξη το κάνουν άτυπα, προτού προβλεφθεί κάτι τέτοιο από την κυβέρνηση….», καταλήγει.

Σκιάθος: Παρέμβαση Παπαθανασίου για δύο διασώστες

Στη Σκιάθο, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του τουρισμού στις Σποράδες, ο Δήμος έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του δαπάνη για τη διαμονή εργαζόμενων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τις βάρδιες του δεύτερου ασθενοφόρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά η καθυστέρηση στην ανταπόκριση των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών έθεσε σε κίνδυνο την συνέχισή του στην αιχμή της τουριστικής περιόδου (μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο).

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, δημοσιοποίησε την εμπλοκή, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της επαρκούς στελέχωσης του Τομέα ΕΚΑΒ του νησιού. Το ζήτημα διευθετήθηκε, έστω για τον ερχόμενο μήνα, με παρέμβαση του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου.

«Αναγκάστηκα να τον καλέσω για να δώσει λύση, γιατί δεν γινόταν τίποτα. Την ίδια μέρα έφτασε η απόφαση από την Αθήνα στο e-mail του Δήμου. Κάναμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη, εγκρίθηκε η δαπάνη, ανέβηκε η πρόσκληση και υπολογίζουμε αρχές της άλλης εβδομάδας να έχουμε εδώ τους δύο διασώστες», λέει στο iatronet.gr ο κ.Τζούμας.

Το ΕΚΑΒ Σκιάθου έχει 3 οδηγούς και άλλοι 2 υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, που διαθέτει δικό του ασθενοφόρο. Με την προσθήκη των δύο μετακινούμενων, θα είναι δυνατή η στελέχωση 24ωρης βάρδιας για τα δύο ασθενοφόρα, με οδηγούς, που στις διακομιδές συνοδεύονται από γιατρό ή νοσηλευτή του Κέντρου Υγείας.

Bασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)