Προχωράνε στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονα Αγιάς οι εργασίες ανέ­γερσης νέας πτέρυγας κελιών.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, που θα αλλάξει ριζικά την όψη του μοναστηριού και θα δώσει τον απαραίτητο πλέον χώρο στη μο­ναστική κοινότητα που το δυναμικό της αυξάνεται συνεχώς. Τα κελιά κατασκευάζονται στην ανατολική πλευρά της μονής ως διώροφο συ­γκρό­τημα , στον χώρο όπου υπήρχαν και παλιότερα, επίσης σε διώροφο κτί­σμα, που όμως κατέπεσε από έλλειψη συντήρησης τον καιρό που στο μο­ναστήρι δεν υπήρχαν μοναχοί.

Ως τώρα έχει ανεγερθεί το ισόγειο και σιγά σιγά οι τεχνίτες θα προχωρήσουν και στην κατασκευή του ορόφου, με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να εντυπωσιάζει.

Το έργο γίνεται με την οικονομική στήριξη του απλού κόσμου και με την ευαισθητοποίηση και συνεισφορά ακόμη περισσότερων ανθρώπων πιστεύεται ότι θα μπο­ρέσει να ολοκληρωθεί.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα έχει μακραίωνη ιστορία. Ιδρύθηκε στη βυζαντινή περίοδο, πιθανόν στα τέλη του 13ου αιώνα, και ανεγέρθηκε εκ βάθρων τον 16ο αιώνα. Το καθολικό ανήκει στον αθωνί­τικο τύπο με τρούλο και ευρύχωρο νάρθηκα. Δύο επιπλέον τρούλοι υψώ­νο­νται πάνω από το ιερό.

Σημαντικός τοιχογραφικός διάκοσμος από τα τέλη του 16ου αιώνα καλύπτει το καθολικό, την τράπεζα και το παρεκ­κλήσι του πύργου. Στον ναό η ζωγραφική ολοκληρώθηκε σε δεύτερη φάση από τον ζωγράφο Γαβριήλ τον Πελοποννήσιο το 1724. Σώζεται το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1579. Κατά τα έτη 2011 – 2014 πραγμα­τοποιήθηκε επισκευή της στέγης του καθολικού, συντήρηση του διακό­σμου και του τέμπλου, καθώς και αποκατάσταση του πύργου.

Κείμενο-φωτογραφίες: “Χώρα Αγιά”