Με ποινές πολυετούς κάθειρξης, αλλά πολύμηνης φυλάκισης καταδίκασε χθες το Tριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας συνολικά 21 κατηγορούμενους για μία από τις πλέον καλοστημένες απάτες σε βάρος δεκάδων επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, με θύματα, μεταξύ άλλων, και Λαρισαίους.
Οι ευφάνταστοι δράστες (σ.σ. στην πλειοψηφία τους Ρομά, κάτοικοι Αττικής) το 2019, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία σε κάθε περιοχή, τηλεφωνούσαν σε ντόπιους επιχειρηματίες και συστήνονταν επικαλούμενοι ονόματα υπαρκτών προσώπων της κάθε περιοχής, όπως επιχειρηματίες, εμπόρους, ιατρούς, φαρμακοποιούς, δημάρχους ή αντιδημάρχους, κάνοντας παραγγελίες προϊόντων τα οποία θα απέδιδαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Οι δράστες εξαπατούσαν τηλεφωνικά τα θύματά τους καταθέτοντας υποτίθεται κατά… λάθος μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από την αξία της παραγγελίας, επανέρχονταν λέγοντας πως έχουν ανάγκη και ζητούσαν άμεσα την επιστροφή του επιπλέον ποσού από τα θύματά τους.
Κατάφεραν να εξαπατήσουν 30 πολίτες σε όλη τη χώρα, αποσπώντας περισσότερες από 136.000 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ., υπερβαίνει τις 260.000 ευρώ.

Β. Κακάρας Eλευθερία