«Είναι πιο εύκολο να βρει κρεβάτι κάποιος ανεμβολίαστος με κορονοϊό, παρά κάποιος νέος με τροχαίο ατύχημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πνευμονολόγος Κώστας Γουργουλιάνης, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου εργάζεται.

«Στο νοσοκομείο έχουμε 150 – 200 προσελεύσεις στα επείγοντα περιστατικά κάθε μέρα και από αυτούς εισάγονται 35 ασθενείς. Για να βρεθούν κρεβάτια πρέπει να φεύγουν άλλοι τόσοι. Το νοσοκομείο έχει αναστείλει κάποιες δραστηριότητες, όπως και στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μιλώντας στη εκπομπή «Από τις Έξι» για τους ασθενείς που φτάνουν στην πανεπιστημιακή κλινική ανέφερε ότι οι περισσότεροι κόλλησαν τον κορονοϊό στο σπίτι είτε από τα εγγόνια τους είτε από τα παιδιά τους που εργάζονται.

Προτεραιότητά μας οι ανεμβολίαστοι άνω των  60 ετών

«Το πρόβλημα είναι η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 600.000 άνθρωποι που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση. Αυτοί πρέπει να είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όπως έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια και για τους άνω των 60 ετών. Το πρόβλημά μας είναι οι ανεμβολίαστοι πάνω των 60 ετών. Αυτοί γεμίζουν τα νοσοκομεία».

Αναφερόμενος στο τι μπορεί να γίνει προκειμένου να πειστούν όσοι δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για το εμβόλιο περιέγραψε τις δράσεις που κάνει η Πανεπιστημιακή κλινική.

«Τις επόμενες εβδομάδες, με τους φοιτητές, θα βγούμε στα χωριά που έχουμε εντοπίσει ότι έχουν λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη. Είναι καλύτερο να ακούς υπέρ του εμβολίου από φοιτητές ιατρικής παρά από εμένα». Όμως, όπως είπε, παρά την αισιοδοξία για την ενημερωτική δράση υπέρ του εμβολίου, «νιώθω ιδιαίτερα απογοητευμένος γιατί βλέπω ανθρώπους που δεν πείθονται με τίποτα».

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι του κορονοϊού ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 7 δις δόσεις των εμβολίων και η αποτελεσματικότητα τους είναι πολύ μεγάλη, σχεδόν στο 90%.

«Όσο απομακρύνεται κανείς από την προηγούμενη δόση πέφτει η ανοσία του. Ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή είναι ορισμένες από τις άλλες αιτίες που το εμβόλιο αποτυγχάνει στο 10%», πρόσθεσε σχετικά.

Και όπως επισήμανε, «το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι με πρώτη και δεύτερη δόση. Εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας».

ertnews.gr