Περιστατικό πνευμονικής εμβολής που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, την ώρα που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο περιλαμβανομένου και της AstraZeneca, για τα άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.
Για το περιστατικό δηλώθηκε χθες το μεσημέρι απευθείας στον ΕΟΦ κίτρινη κάρτα, αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών, η πρώτη από νοσοκομείο στο χώρο της Κεντρικής Ελλάδας.
Πρόκειται για γυναίκα 78 χρονών, η οποία εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας Αγιάς στις 3 Απριλίου και μερικές ημέρες αργότερα, προσήλθε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα πυρετού και βήχα.
Αρχικά εκτιμήθηκε ως λοίμωξη με το δείγμα να βγαίνει αρνητικό στον κορωνοϊό, αλλά στη συνέχεια εμφάνισε απώλεια αισθήσεων και μετά από ειδικές εξετάσεις και αξονική τομογραφία διαπιστώθηκε πνευμονική εμβολή – θρόμβωση στις πνευμονικές φλέβες.
Παράλληλε διασωληνώθηκε σε αναπνευστήρα και νοσηλεύεται στη μονάδα στεφανιαίας νόσου της Καρδιολογικής Κλινικής, με τους θεράποντες ιατρούς να αποφασίζουν να δηλώσουν το περιστατικό στον ΕΟΦ με κίτρινη κάρτα, ως ανεπιθύμητη δηλαδή παρενέργεια του εμβολίου.

Δημ. Κατσανάκης Ελευθερία