Αναγκαία θεωρεί τα νέα μέτρα για τους άνω των 60 ετών ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τονίζοντας ότι «όπως έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια και για τους μεγάλους» και κάνει τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

«Σύμφωνα με τις ενδείξεις των πρώτων περιστατικών που ανακοινώθηκαν, η Όμικρον είναι ήπια νόσος με ελαφρύ πυρετό και κεφαλαλγία και προσβάλλει τόσο ανεμβολίαστους όσο και εμβολιασμένους και πρώην νοσήσαντες.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου στα 100 και για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να έχουμε γύρω στα 1.000 κρούσματα. Προβλέπω, λοιπόν, δύο σενάρια για την εξέλιξη της Όμικρον:

Το καλό σενάριο είναι ότι θα είναι νόσος περισσότερο μεταδοτική, λιγότερο θανατηφόρα και στην κατεύθυνση της πανδημίας που γίνεται ενδημική νόσος. Στο άλλο σενάριο θα είναι περισσότερο μεταδοτική, με περισσότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα, όπως η Δέλτα, που θα ταλαιπωρήσει κατά βάση όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Το ότι έχει προσβάλει και εμβολιασμένους δημιουργεί και ένα ερώτημα για την ασφάλεια των εμβολίων».

Πώς βλέπετε τα νέα μέτρα για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να κάνω μια αυτοκριτική. Τον Μάρτιο έβλεπα ότι πήγαιναν στα εμβολιαστικά κέντρα οι άνθρωποι και ιδιαίτερα αυτές οι ηλικίες νόμιζα ότι θα γυρίσουν από τις διακοπές και θα συνεχίζουν να πηγαίνουν. Δυστυχώς, μετά τις διακοπές δεν υπήρξε ανάλογη διάθεση.

Τώρα υπάρχει μια μελέτη του νοσοκομείου μας που δείχνει ότι εκείνοι που προσπαθούν να αποφύγουν τον εμβολιασμό είναι οι συνταξιούχοι που δεν εργάζονται, δεν έχουν κοινωνικές επαφές και λένε «εγώ φοβάμαι, θα κλειστώ στο εξοχικό μου ή στο σπίτι μου, δεν θα βγαίνω και θα περιμένω να περάσει η πανδημία». Μπορεί όμως να έρθει ένα εγγονάκι από την πόλη, να το πάρουν αγκαλιά και να κολλήσουν.

Τα μέτρα, λοιπόν, στοχεύουν τους αρνητές αλλά και μια κατηγορία ανθρώπων που φοβάται να εμβολιασθεί και πλάθει δικά της σενάρια προστασίας. Εγώ πίστευα ότι θα μπορούσαμε να πείσουμε εκείνους που αρνούνται να εμβολιασθούν και κινήθηκα προς αυτήν την κατεύθυνση, με περιοδείες στα χωριά και με εκατοντάδες ομιλίες.

Αφού προσπάθησα και εξάντλησα όλες τις μεθόδους πειθούς, διαπίστωσα από ένα σημείο και μετά ότι λίγα πράγματα καταφέρνουμε. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Όπως έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια για τα παιδιά, θα έχουμε υποχρεωτικά εμβόλια και για τους μεγάλους. Είναι ενδεικτικό ότι από τη στιγμή που οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων που δεν είχαν εμβολιασθεί μπήκαν σε διαθεσιμότητα, όσοι έχουν παραμείνει είναι εμβολιασμένοι 100%.

Σε αυτούς λοιπόν δεν υπάρχει πλέον θάνατος ή νόσηση τώρα, όπως συνέβαινε πριν. Άρα, ποια άλλη τρανή απόδειξη χρειάζεται για το ότι οι εμβολιασμοί έχουν αποτέλεσμα;

paron.gr