Συνδικαλιστής δικάζεται για υπεξαίρεση 8,5 εκ. ευρώ

Άρχισε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας η δίκη του 66χρονου πρώην ταμία του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και άλλοτε συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Λάρισας, που παραπέμπεται κατηγορούμενος για υπεξαίρεση των 8,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού Απασχόληση Εργατικού Δυναμικού. 

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς από υπάλληλο του Ελληνικού δημοσίου – έλαβε χώρα κατά την περίοδο 2007 -2015-  την οποία έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα kosmoslarissa.gr.

Η προγραμματισμένη για χθες δίκη της πολύκροτης υπόθεσης διακόπηκε για τις 3 Φεβρουαρίου, λόγω αιτήματος ποινικής διαπραγμάτευσης.

Ο κατηγορούμενος θα παραστεί την Τετάρτη ενώπιον του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα της υπαγωγής στη διαδικασία που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αντικείμενο της οποίας μπορεί να είναι μόνο η επιβλητέα κύρια ή παρεπόμενη ποινή. 

Ουσιαστικά, κατηγορούμενος και εισαγγελέας θα συζητήσουν επί της ποινής με απαραίτητη προϋπόθεση την ομολογία ενοχής από τον πρώην ταμία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία (σ.σ. προβλέπεται ποινή κάθειρξης σύμφωνα με νομικούς), τότε η δίκη θα συνεχιστεί για τους άλλους πέντε κατηγορούμενους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση στο εδώλιο θα καθίσει και ο 66χρονος πρώην ταμίας που παραπέμπεται για πέντε συνολικά κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων).

Στο δικαστήριο παραπέμφθηκε και η νυν Περιφερειακή Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας η οποία όμως ήταν αυτή που ανέφερε την υπόθεση στη Διοίκηση του Οργανισμού τον Μάιο του 2015.

Οι επιθεωρητές του ΟΑΕΔ μετά από έλεγχο όχι μόνο επιβεβαίωσαν τα αναφερόμενα, αλλά επεκτείνοντας τον έλεγχο και σε παρελθόντα έτη διαπίστωσαν τη «μαύρη τρύπα» 8,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Οργανισμού. 

Τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Θεσσαλίας όσο και η Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, παραπέμφθηκαν για αμέλεια, αδίκημα που έχει καταργηθεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα και η δικαστική εμπλοκή των στελεχών του Οργανισμού αναμένεται να λήξει με την έναρξη της δίκης.

Τα έπαιρνε ...χαλαρά επί μια οκταετία

Μετά από αναφορά της Περιφερειακής Διευθύντριας Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, επιθεωρητές του Σώματος της Διεύθυνσης Επιθεωρητών του Οργανισμού «εγκαθίστανται» τον Ιούνιο του 2015 στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα και μάλιστα – όπως αναφέρθηκε τότε – «άλλαξαν τις κλειδαριές» στο Λογιστήριο.

Ο αρχικός έλεγχος μιλούσε για εκταμίευση ποσού περί τις 85.000 ευρώ, με το Πειθαρχικό Συμβούλιο να θέτει σε αργία τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου, που έκτοτε δεν εργάζεται πλέον στον ΟΑΕΔ. 

Οι Επιθεωρητές επεκτείνουν την έρευνα και το πόρισμά τους κατέληξε στην υπεξαίρεση του ποσού των 8.536.000 ευρώ με το «μεγάλο κόλπο» να βασίζεται σε «διπλά» εντάλματα πληρωμής που αφορούσαν τη μισθοδοσία εκπαιδευτικού προσωπικού, η οποία μάλιστα καταβάλλονταν κανονικά.

Η περίοδος δράσης, σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, αφορά το διάστημα από τις 13 Απριλίου 2007 έως και τις 19 Μαΐου 2015, με τον άλλοτε συνδικαλιστή να παραπέμπεται πλέον για πέντε κακουργήματα (υπεξαίρεση, απάτη, απιστία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων).

Μαζί με το πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ παραπέμπονται και δύο συγγενικά του πρόσωπα όπως και μια ελεύθερη επαγγελματίας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορία την οποία αρνούνται.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Β. Κακάρα, Ελευθερία)

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.