Οικοδομικό μπουμ συντελείται το τελευταίο διάστημα στη Λάρισα με την αγορά των ακινήτων να θυμίζει έντονα τις εποχές πριν από την οικονομική κρίση.

Η πόλη αντιμετωπίζει σήμερα πιεστικές οικιστικές ανάγκες καθώς η στασιμότητα ανοικοδόμησης τα τελευταία χρόνια, αύξησε απότομα τη ζήτηση για νέα σπίτια.

Προηγήθηκε η αξιοποίηση των διαθέσιμων παλιών διαμερισμάτων τα οποία εξαγοράστηκαν, ανακαινίσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για ιδιοκατοίκηση. 

Η έλλειψη νέων σπιτιών είχε ως συνακόλουθο αποτέλεσμα τον περιορισμό των διαθέσιμων χώρων προς ενοικίαση και φυσικά την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, τα οποία θεωρούνται πλέον αρκετά ακριβά για τις οικονομικές δυνατότητες εκείνων στους οποίους απευθύνονται.

Μέσα σε αυτό το τοπίο οποίο ανέλαβαν δράση οι εργολάβοι. Περίπου είκοσι κατασκευαστικές εταιρείες, κάποιες πρωτοεμφανιζόμενες στο χώρο, υπολογίζεται ότι ανεγείρουν αυτό το διάστημα περί τις σαράντα νέες πολυκατοικίες στον αστικό ιστό της Λάρισας.

Μάλιστα μία μόνο από αυτές, η «Η.Κ.Ματθαίου ΙΚΕ», έχει υπό κατασκευή περίπου δεκαπέντε πολυώροφες οικοδομές ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα του kosmoslarissa.gr, εκτός από τον Ματθαίου, αυτό το διάστημα στη Λάρισα οικοδομούν και οι: Καρκαντός, Ντόντος, Ανταίος Τεχνική, Χρονόπουλος Δ., Κωνσταντίνου, Μαϊμάρης, Γουργιώτης, Παπαδόπουλος (P2 Architects), Τρικαλιώτης, Κωτούλας, Κέραμος Τεχνική ( Μακαριάδης Παπαϊωάννου), Πρίφτης, Γρηγορίου Ζ. (ξεκινάει στη Νέα Πολιτεία), Βλαμούλης και Τέδρα. Προφανώς και κάποιοι ακόμα που μας διαφεύγουν.

Καθοριστικός παράγων για να κινηθεί η αγορά των ακινήτων είναι βεβαίως οι τράπεζες, οι οποίες τροφοδοτούν με χρήμα όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους αγοραστές αλλά και τους κατασκευαστές. 

Τα δάνεια για αγορά σπιτιού χορηγούνται χωρίς προβλήματα σε δημοσίους υπαλλήλους, όμως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζονται ως πελάτες δεύτερης κατηγορίας και δεν μπορούν να βρουν εύκολα σπίτι γιατί τους αποφεύγουν ακόμα και οι μεσίτες. Εκτός αν τυχόν διαθέτουν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία για εμπράγματη εξασφάλιση στην περίπτωση τραπεζικού δανεισμού.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη ώθηση στην κατασκευή νέων πολυκατοικιών έδωσε η αναστολή του ΦΠΑ η οποία συγκράτησε τις τιμές των νέων ακινήτων αυξάνοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των κατασκευαστών για την ανέγερση νέων οικοδομών στη Λάρισα θα παραμένει αυξημένο και μετά τη λήξη των μέτρων κατά της πανδημίας.

Κώστας Τόλης εφ. ΚΟΣΜΟΣ (kosmoslarissa.gr)