Την άμεση στήριξη όλων των δομών υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την ασφαλή λειτουργία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ο κ. Γουργουλιάνης, στηριζόμενος στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, υπογραμμίζει την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις αλλά λιγότερες εισαγωγές από τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως δείχνουν τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής.

Επίσης, αναφέρει πως, παρά τις επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας για τη βαρύτητα της νόσου στο επόμενο κύμα, είναι βέβαιο ότι η αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να πιέσει σημαντικά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

“Στο τέλος, η πορεία της πανδημίας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη θνητότητα στις ΜΕΘ αλλά από την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών Υγείας, τα νομαρχιακά νοσοκομεία και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας” τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

gegonota.news