«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι πλέον παγκόσμια επιστημονικά αποδεδειγμένη» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κ. Γιαννακόπουλος καλώντας σε αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, για την αποφυγή ενός μίνι lockdown στην περιοχή.  

Αναλυτικά η δήλωσή του:

"Σταθερή είναι η πανδημία στη χώρα, εκτός από την Βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά την μεγάλη διασπορά στα παιδιά και σχεδόν την απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα(99,4%).

Στην Π.Ε.Λάρισας, το τελευταίο τριήμερο, ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, γεγονός που επιφορτίζει τις μεν υγειονομικές υπηρεσίες και την πολιτική διαχείριση με πιο αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση και ελέγχους, τους δε συμπολίτες μας με μεγαλύτερη ευθύνη, αυστηρή τήρηση των προστατευτικών μέτρων και την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών σε όλες τις ηλικίες.

Αυτά αποτελούν τον  μοναδικό τρόπο αποφυγής των συνεπειών ενός mini lockdown στην περιοχή μας, που φυσικά απευχόμαστε. 

Κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση τόσο προς τους ανεμβολίαστους συναδέλφους μας και γενικότερα προς όλους τους υγειονομικούς, όσο και στις πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένες επαφές με τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα με τα παιδιά, αντί να σχηματίζουν ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα για tests, να πράξουν το ίδιο έξω από τα αντίστοιχα εμβολιαστικά.

Να αφήσουν πίσω τις θεωρίες, δόγματα, αδιαφορία, φόβο και την παραπληροφόρηση και να συνταχθούν μαζί με τους υπόλοιπους εμβολιασμένους συμπολίτες μας στην προάσπιση της δημόσιας υγείας, που περνάει φυσικά μέσα από την ατομική τους προστασία.

Τα εμβόλια κατά του κορωναϊού, μετά από τα άλματα της βιοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, θεωρούνται σήμερα υπερσύγχρονα όπλα κατά της covid-19. Η ασφάλεια τους είναι πλέον παγκόσμια επιστημονικά αποδεδειγμένη.

Δεν αφήνουν φυσικά ισόβια ανοσία, γι αυτό και απαιτούνται αναμνηστικές δόσεις, όπως επίσης δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη αλλά αποτρέπουν την βαριά νόσηση και τον θάνατο, εκτός από τις ελαχιστότατες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από βαριές ανοσοανεπάρκειες ή άλλα υποκείμενα νοσήματα, η ανοσοαπρόκριση των οποίων είναι αρκετά μειωμένη στον εμβολιασμό.

Για το λόγο αυτό ακόμα και οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να τηρούν τα τρία προστατευτικά μέτρα (μάσκα- αποφυγή συνωστισμού-απολύμανση χεριών).  

Η αύξηση των μολύνσεων στα παιδιά, λόγω της υπερμεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και του συγχρωτισμού τους στα σχολεία και σε άλλες δραστηριότητες, αποτελεί μείζον πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί τον ανεπιφύλακτο εμβολιασμό τους, μετά μάλιστα και από την δυνατότητα αυτού στα παιδιατρικά ιατρεία τις προσεχείς μέρες.

Οι περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας  μετά από εμβολιασμό στα παιδιά  είναι σπανιότατες, καλοήθεις και αυτοπεριοριζόμενες, χωρίς να απειλούν τη ζωή όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα εκατομμύρια εμβολιασμούς σ’ αυτήν την ηλικία. 

Πέραν των άμεσων και χρόνιων επιπτώσεων της covid-19, η συνολική αντιμετώπισή της αλλά και η ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων των no covid ασθενειών περνούν μέσα από την ενίσχυση του ΕΣΥ και την πλήρη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η απόλυτη και αρμονική συνεργασία του κρατικού και ιδιωτικού τομέα  στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού εθνικού προβλήματος είναι πλέον μονόδρομος. 

Τέλος, οι ανισότητες στην εμβολιαστική κάλυψη από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα αλλά και σε επίπεδο χωρών, θα πρέπει να προβληματίσουν την τοπική και διεθνή πολιτική διαχείριση και να αμβλυνθούν ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα μετάλλαξης του ιού".