Δώδεκα τελικά Λαρισαίοι, με βάση και την πολυσέλιδη δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, έπεσαν θύματα απατεώνων της «Microsoft», οι οποίοι κατάφεραν να «σηκώσουν» από τραπεζικούς λογαριασμούς, περισσότερα από 109.000 ευρώ.
Οι απατεώνες που συστήνονταν ως τεχνικοί της πολυεθνικής εταιρείας Microsoft, είναι γνωστό πως επί έναν μήνα, τον περασμένο Μάρτιο, «βομβάρδισαν» στην κυριολεξία τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες καλώντας επίμονα στα τηλέφωνα των σπιτιών τους μέσω φτηνών, τηλεφωνικών συνδέσεων φωνής που συνοδευόταν μάλιστα από …ηχητικά «εφέ» αφού – όπως προκύπτει από μαρτυρίες- στο βάθος ακουγόταν και άλλες συνομιλίες, δημιουργώντας έτσι την ψευδή εντύπωση στον συνομιλητή ότι πρόκειται για περιβάλλον μεγάλες εταιρείας ή τηλεφωνικού κέντρου εταιρείας.
Μιλώντας σπαστά αγγλικά και με το πρόσχημα της αποκατάστασης της βλάβης λόγω κυβερνοεπιθέσεων, οι δράστες έπειθαν τελικά τα θύματά τους και έτσι, ανακτούσαν με διάφορες εφαρμογές τον έλεγχο υπολογιστών από απόσταση, όπως και τον έλεγχο «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και με τους κωδικούς των ηλεκτρονικών συναλλαγών «άδειαζαν» τραπεζικούς λογαριασμούς «σηκώνοντας» μετρητά.
Για να σβήσουν μάλιστα τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος, αρχικά μετέφεραν τα κλεμμένα χρηματικά ποσά μέσω λογαριασμών των θυμάτων τους – εν αγνοία τους- για να τους ενοχοποιήσουν ενδεχομένως.
Πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη αφού και τα ίχνη διακίνησης των κλεμμένων χρημάτων χάνονταν, καθώς είτε μετατρέπονταν σε κρυπτονομίσματα, είτε διακινούνταν σε χώρες εκτός, που δεν τυγχάνουν μέλη της Ε.Ε. ή δεν υπόκεινται σε διεθνείς συνθήκες, στο πλαίσιο των οποίων συνεργάζονται οι διωκτικές αρχές.

Β. Κακάρας Ελευθερία