Η είδηση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου σχετικά με τα έργα αναβάθμισης στη Λάρισα ανέφερε ότι στην ΑΚΤΩΡ πρόκειται να ανατεθεί το νέο έργο κατασκευής και βελτιώσεων υποδομής της Αεροπορικής Βάσης στη Λάρισα, από την Environmental Chemical Corporation, της τάξεως των 20 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων της Αεροπορικής βάσης της Λάρισας και το αντικείμενο του αποτελείται από

- την κατασκευή δύο (2) υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs),

- ενός (1) κτιρίου συντήρησης Αεροσκαφών,

- ενός (1) κτιρίου εγκαταστάσεων,

- την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης,

- την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών

- και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Επίσης περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, η κατασκευή βοηθητικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και η εγκατάσταση εξοπλισμού.

Το ερώτημα εύλογο: Τι επιδιώκουν να «χτίσουν» οι Αμερικάνοι στη Λάρισα τη στιγμή που δεν έχει ανακοινωθεί κάποια μεταστάθμευση αεροσκαφών, πέραν κάποιων προσγειώσεων μεμονωμένων αεροσκαφών F-22 Raptor και κάποιων UAV;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό που «καίει» τις ΗΠΑ είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και αναζητούν λύσεις για την περίπτωση που επιδεινωθούν οι διμερείς τους σχέσεις και χρειαστεί να κλείσει το Ιντσιρλίκ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα συμβεί, αλλά μάλλον πρόκειται για προετοιμασία καθώς φαίνεται ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν διέρχονται και την καλύτερη δυνατή περίοδο.

Το σχέδιο για τη Λάρισα αν και είχε προχωρήσει σε συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, ενεργοποιήθηκε μετά τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα τον Οκτώβριο και η οποία προβλέπει μεγάλη επένδυση στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας.

Η αεροπορική βάση της Λάρισας διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση αγωγό καυσίμων ενώ αναβαθμίζεται τεχνολογικά ως το πρώτο αεροδρόμιο που θα διαθέτει οπτική ίνα, κατάλληλη για την μεταφορά δεδομένων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο συνδυασμός αυτός ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλησαν να επενδύσουν αναβαθμίζοντας την Λάρισα σε αεροπορική βάση που θα μπορέσει σε περίπτωση που χρειαστεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά αεροσκαφών από το Ιντσιρλίκ.

Επιπλέον δεδομένης της απουσίας υποδομών στην Ελλάδα για μέσα που λειτουργούν σε δίκτυο, όπως τα αναβαθμισμένα F-16 viper και τα αεροσκάφη F-35 που προωθούνται για ένταξη στο ελληνικό οπλοστάσιο, τα έργα που έχουν αναλάβει οι αμερικάνοι αναμένεται να συμβάλλουν και σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας κατάλληλη υποδομή και για την χώρα μας, υποστήριζαν στο armyvoice.gr πηγές από το ΓΕΑ.

Σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική πρεσβεία, η απόφαση για την ελληνική εταιρεία που θα αναλάβει το έργο στη Λάρισα, αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Ιωάννα Ηλιάδη (armyvoice.gr)