Με την παρουσία του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγου κ. Κων/νου Φλώρου διεξήχθη σήμερα η προτελευταία ημέρα της Ευρωπαϊκής άσκησης HEX-ML 18 (PACE) στην 1η Στρατιά στη Λάρισα.
Η άσκηση μεγάλης κλίμακας γινόταν σε άμεση συνεργασία με τις Βρυξέλλες, ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 120 ανώτατων αξιωματικών από 14 χώρες της Ευρώπης. Για τρεις εβδομάδες το Ελληνικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άσκηση αφορούσε αντιμετώπιση κρίσεως και το υποθετικό σενάριο γινόταν σε κάποια χώρα μακριά από την Ευρώπη και επεδίωκε να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή. «Σκοπός ήταν να βελτιώσει τη διαδικασία λήξεως αποφάσεων και τις διαδικασίες που εκτελούνται τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο» επεσήμανε ο διοικητής της 1ης Στρατιάς , αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της άσκησης και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της.

"Η άσκηση απασχόλησε δημιουργικά το προσωπικό που συμμετείχε στην άσκηση και έλαβε εμπειρίες προκειμένου να αντιμετωπίσει κρίση – γεγονός που αντεύχομαι- τέτοιου επιπέδου» τόνισε ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος κ. Κων/νος Φλώρος.
«Αυτού του είδους οι κρίσεις παράγουν αποτελέσματα που γίνονται ορατές και στην πατρίδα μας, όπως οι ροές μεταναστών, προσφύγων , ανθρώπων που φεύγουν από τα κράτη τους και θέλουν να πάνε κάπου αλλού. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πιστεύει πως τέτοιου είδους ασκήσεις είναι πολύ εποικοδομητικές και προσφέρουν εμπειρίες στους στρατιωτικούς για να μπορούν να σταματούν την κρίση στη ρίζα τους», πρόσθεσε ο κ. Φλώρος αναφερόμενος στην επιτυχία της άσκησης.

ert.gr