Τα προβλήματα που προέκυψαν στην καλλιέργεια της καρυδιάς από ποικιλίες που πουλήθηκαν στους παραγωγούς ως «Καλιφόρνια», αλλά αποδείχτηκαν τουρκικές, αλλά και η αναγκαιότητα να αποκτήσει το καρύδι της περιοχής ταυτότητα μέσω της Γεωγραφικής Ένδειξης αναδείχτηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα, παρουσία πλήθους… ανήσυχων αγροτών.
Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Ελασσόνας τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 100 παραγωγοί φύτεψαν καρυδιές, αναζητώντας μια νέα καλλιέργεια που θα τους αποφέρει κέρδος και σίγουρες αγορές. Η στροφή αυτή προς το καρύδι υπήρξε, όμως, άναρχη, καθώς οι παραγωγοί όχι μόνο δεν οργανώθηκαν, αλλά αναζητώντας φθηνό κόστος παραγωγής στράφηκαν σε αμφίβολης ποιότητας δέντρα.
Τα προβλήματα στην καλλιέργεια της καρυδιάς και η προοπτική εξαγωγής της με προστιθέμενη αξία βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε η «Καρυάτις Ολύμπου», με ομιλητές τον καθηγητή Δενδροκομίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Γεωργικής Ανάπτυξης ΑΕ, Ντίνο Μπλιάτσο.
Καλλιέργεια και οργάνωση
Ο Αλ. Παπαχατζής επανέλαβε όλα όσα υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο του στην «ΥΧ» για τα προβλήματα της καρυδιάς, που ξεκινούν από τα δενδρύλλια, τονίζοντας ιδιαίτερα τον σωστό τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής, τον αποτελεσματικό τρόπο εμβολιασμού, τους κινδύνους που έχουν προκύψει στην αγορά και στο εμπόριο από τις τουρκικές ποικιλίες που πωλούνται ως «Καλιφόρνιας» και το τι χρειάζεται το δέντρο για να ευδοκιμήσει. Συνέστησε, δε, «υπομονή στους παραγωγούς, καθώς η καρυδιά αποδίδει σε βάθος χρόνου (συνήθως πενταετία)».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπλιάτσος τόνισε την ανάγκη της οργάνωσης των τοπικών παραγωγών σε συνεργατικά σχήματα και πως «μόνο μέσω Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης με επίκεντρο τον Όλυμπο, μπορεί να επιτευχθούν οφέλη όπως αυτά των ΠΟΠ».
Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Καρυάτις Ολύμπου» και δημοσιογράφος Αντώνης Λιάνος ζήτησε «ενότητα και συνεργασία» από τους καρυδοπαραγωγούς, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε, χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, το ενδεχόμενο της προσφυγής στα αστικά δικαστήρια των παραγωγών εναντίον συγκεκριμένων εμπόρων που τους εξαπάτησαν με τις τουρκικές ποικιλίες του δέντρου.
Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή και στην επαρχία Ελασσόνας, όπως σε όλη τη χώρα, υπήρξε μια μείωση της τάξεως του 30%, ενώ ως μέση τιμή πώλησης καταγράφηκαν τα 4 ευρώ/κιλό και 12 ευρώ/κιλό η ψίχα (σπασμένο).

ypaithros.gr